Pupil is alles wat je niet van een spot verwacht

Modular steekt er met de Pupil spot met kop en schouders bovenuit.

28 Mei 2019

“Wanneer het op spots aankomt, wil iedereen het zo discreet mogelijk maken. De perfecte spot verdwijnt volledig in het plafond. Maar waarom zou je settelen voor perfectie, als je het compleet tegenovergestelde kunt doen?” En zo kwam de uitstekende -letterlijk en figuurlijk- Pupil tot stand.

Deze quote komt van Bart Maeyens, general manager van Modular Lighting Instruments. De quote vat perfect het idee achter Pupil samen: het compleet omgekeerde doen dan wat er verwacht wordt. De spot is dan misschien wel klein (om niet miniatuur te zeggen), maar komt verrassend uit de hoek.

“Normaal gezien proberen we alles wat uitsteekt te verbergen tijdens het ontwerpen van spots. Met de Pupil daarentegen halen we er de spotlight net uit, licht Maeyens toe. Net zoals de ogen van een krab – waar de ontwerper Basten Leijh zijn inspiratie haalde- komt de Pupil uit de muur piepen.

Asymmetrisch wordt symmetrisch

Verwacht daarnaast niet zomaar een downlighter. De lichtbron werd in een hoek op de armatuur geplaatst. Hier komt de grootste verrassing van de Pupil aan het licht. Wanneer de Pupil naar beneden hangt, schijnt het licht zijwaarts. Dit is perfect voor een wall-washing effect, met een maximale oriëntatie hoek van 60°. Wanneer je de armatuur dan weer in een asymmetrische positie plaatst, schijnt het licht recht naar beneden. Op die manier heb je altijd een andere invalshoek.

Miniaturisering met een extraatje

De Pupil bekrachtigt een van de grootste trends in de architecturale verlichting van tegenwoordig: miniaturisering. Kleinere armaturen hebben het voordeel van minder storend te zijn en integreren zo beter in de omgeving. Daarom zijn de armaturen ook beschikbaar in zowel het wit als het zwart. Ze zijn dan misschien minder opvallend dan grote armaturen, maar versterken de architectuur op een subtielere manier. En dat is zeker het geval met de Pupil, die er ook -letterlijk- zichtbaar uitsteekt.

Klik hier voor meer informatie.

Reacties