Foto: verlichting-aansluiten

Verlichting op een veilige manier aansluiten

Een huis zonder verlichting is een huis zonder sfeer. De verlichting in je woning bepaalt namelijk grotendeels de sfeer in je woning.

Het is dus een belangrijke factor in de uitstraling van je huis. Verlichting gaat echter niet alleen om sfeer, maar heeft ook een praktische kant in zich. De verlichting moet namelijk ook worden aangesloten. De kunst is om dit op een veilige manier te doen. Uiteraard is dan ook de grote vraag hoe je dat doet?

Hoe sluit je verlichting aan en wat heb je ervoor nodig?

Bij het aanbrengen van verlichting in huis draait het altijd om veiligheid. Je hoeft er niet perse een installateur voor in te schakelen, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je verlichting aansluit en wat je daarvoor nodig hebt. Je veiligheid mag namelijk niet in het geding komen!

Groepen of de hoofdschakelaar uitschakelen

Om je hierbij te helpen, zijn er een aantal tips die je ter harte moet nemen. Als je de lampen aansluit op een bepaalde groep, is het bijvoorbeeld belangrijk desbetreffende groep uit te schakelen. Soms is het zelfs zo dat het verstandig is om de hoofdschakelaar volledig uit te schakelen, want natuurlijk wil je niet onder stroom te komen staan.

Volg de gebruiksaanwijzing

Als je een lamp koopt, zit er altijd een gebruiksaanwijzing bij met richtlijnen hoe je de lamp en de bedrading aansluit. Het is van groot belang dat je de gebruiksaanwijzing volgt en niet op eigen houtje met de verlichting aan de slag gaat. Controleer niet alleen de bedrading van de lamp die je hebt gekocht, maar bijvoorbeeld ook de bedrading die uit het plafond of uit de muur komt. Een kroonsteentje helpt je om alle draden veilig met elkaar te verbinden.

De juiste materialen en benodigdheden

Bij het aanbrengen van verlichting in en rondom huis, dien je natuurlijk ook te beschikking over de juiste materialen en gereedschappen. Deze zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt. Gebruik je een trap als je hoog moet werken? Zorg dan dat de trap stevig en stabiel is, zodat je het risico van vallen sterk verkleint.

Twijfel je nog steeds over hoe je bepaalde lampen moet aansluiten? Schroom dan niet om een expert in te schakelen. Zo is er een elektricien in Nijmegen en in alle andere regio’s die verlichting kan installeren en zo is er altijd wel een elektricien in de buurt. Of zoek online naar plaatjes en/of tekeningen te zoeken die het aansluiten van de verlichting een stuk gemakkelijker maken!

Reacties