Foto: press_2013//led-verlichting-passief-delta-light.jpg

Verlichting in een passiefhuis

In Duitsland en Scandinavi? zijn ze al langer ingeburgerd, maar ook in ons land winnen passiefhuizen steeds meer terrein. Met hun doordacht energieconcept zijn ze dan ook ??n van de meest milieuvriendelijke vormen van wonen.

In Duitsland en Scandinavi? zijn ze al langer ingeburgerd, maar ook in ons land winnen passiefhuizen steeds meer terrein. Met hun doordacht energieconcept zijn ze dan ook ??n van de meest milieuvriendelijke vormen van wonen.

Delta Light®, specialist in architecturale verlichting, heeft met zijn ruim assortiment armaturen de perfecte oplossing in huis voor een energiezuinige én sfeervolle verlichting. Enkele tips op een rij.

Welke verlichting past in een passiefhuis?

Een passiefhuis is een woning zonder centrale verwarming, die zichzelf verwarmt met zonne-warmte, een grondsonde en warmterecuperatie. Dankzij een optimale isolatie en ventilatie geniet je van hartje zomer tot putje winter van een aangenaam binnenklimaat. Gemiddeld is het totale energieverbruik van een passiefhuis 75% lager dan bij een traditionele nieuwbouwwoning.

Bij de keuze van verlichting in een passiefhuis moet je rekening houden met de beperkte warmteverliezen. Zo mag de verlichting de woning niet te zeer opwarmen en wordt bijgevolg het gebruik van gloeilampen en halogeenlampen beperkt. Alternatieve oplossingen zijn spaarlampen, TL-verlichting en LED.

Nik Debrauwer, Account Consultant bij Delta Light®: ?Het zou te simpel zijn om te stellen dat je enkel fluorescentielampen en LED-verlichting mag gebruiken in een passiefhuis. Je hebt namelijk meer nodig om een aangename sfeer te creëren. Een beperkt gebruik van sfeervolle halogeenverlichting is onmisbaar in een passiefhuis. De meeste halogeenlampen bestaan ook in een versie met infrarode coating die tot 30% minder verbruiken dan klassieke halogeenlampen.?

De LED-verlichting van Delta Light®, meestal voor sfeer- en oriëntatieverlichting, is er zowel in koud licht als in warm licht, vergelijkbaar met de kleur van halogeenlicht. ?Bij LED en fluorescentie ? deze lampbronnen worden vooral gebruikt voor indirecte verlichting en basisverlichting ? is vooral de discrete inplanting en de doeltreffende schakelwijze belangrijk.?

Delta Light®, partner van eerste passieve kijkwoning in Vlaanderen

Bouwbedrijf Bostoen, gespecialiseerd in sleutel-op-de-deurwoningen, heeft in Lochristi de eerste passieve kijkwoning in Vlaanderen geopend. Delta Light® is partner voor de verlichting. Voor deze kijkwoning is het totale wattage aan lampen 50% lager dan bij een traditionele woning. Ook heeft alle voorschakelapparatuur in de Delta Light®-toestellen een label A+. In de gloednieuwe catalogus The Lighting Bible® 8 van Delta Light® kregen alle ecologische lampbronnen alvast een herkenbaar eco-logo mee.

Nik Debrauwer: ?Het totaalverbruik per zone is 500 watt, dus zowel voor de bovenverdieping, de benedenverdieping als de buitenverlichting. Voor de buitenverlichting is het volledige terrein verlicht met LED?s. Enkel voor het terras zijn twee armaturen gebruikt met een compacte fluorescentielamp. Zo is de tuin volledig verlicht met ecologische lampbronnen.?

Delta Light®-verlichting in de passiefwoning in Lochristi

? In de keuken is er plintverlichting voorzien. Het verbruik van deze LED?s is haast te verwaarlozen en daarom start deze plintverlichting automatisch op bij verduistering buiten. Daardoor is een extra verlichting niet nodig om vlug iets in de keuken te nemen of de ruimte te doorkruisen.

Rendez-vous:
materiaal: geanodiseerd aluminium
afmetingen: profiel op maat
lampbron: LED-strip

? In het raamwerk in de living is ook LED-verlichting geïntegreerd die opstart met dezelfde schakeling als in de keuken, dus bij verduistering. Met deze automatische oriëntatieverlichting ben je als bewoner minder geneigd om een licht aan te schakelen. De monochrome LED-strip met LEDs in de kleuren wit of blauw zit in een afgesloten koker.

Relation 534:
materiaal: geanodiseerd aluminium
afmetingen: 352 x 36 x 55 mm
lampbron: LED-strip

? Voor de trapverlichting is gekozen voor Inlet S, een stijlvolle oriëntatie- en sfeerverlichting die voor een unieke lichtaftekening zorgt. Mooi, makkelijk in te bouwen én ultrafunctioneel dankzij de gerichte lichtoutput.

Inlet S:
materiaal: aluminium met structuurlak alu of wit
afmetingen: 70 x 70 mm
lampbron: 1 x powerLED 1 W

? In de slaapkamer werd als leesverlichting aan het bed geopteerd voor B-Side, een creatieve verlichtingsarmatuur waarmee Delta Light® de prestigieuze IF Product Design Award 2009 in de wacht sleepte. Deze kleine aluminium wandarmatuur heeft een strak design. Het zichtbare element bestaat uit een 360° roterende draaischijf, waarop diametraal een balkje rust dat 90° kan kantelen. Anders gezegd: deze spot kan elk punt belichten in de halve hemisfeer voor hem. Bovendien is de spot gemakkelijk te draaien en blijft hij hangen op het punt dat je hem loslaat. Zijn bijna kubistische look maakt er ook overdag een klein kunstwerk van. Het verbruik bedraagt 1 watt, er wordt ook gebruikgemaakt van K2-PowerLED, de tweede generatie powerLED?s.

B-Side:
materiaal: geborsteld aluminium
afmetingen: diameter 90 mm, dikte 37 mm
lamp: 1 x powerLED 1-3 W 6500 K - 1 x powerLED 1-3 W 3000 K - 1 x QR-C51 20-35-50 W - 1 x QR-LP111 35-50 W

? Buiten wordt de oprit verlicht via Industrial P en schijnt Villa langs het pad links van de inkom over de volledige woninglengte.

Villa is een strakke padverlichting ? waarbij de lampbron niet zichtbaar is en er dus geen verblinding mogelijk is. Ze bestaat in een uitvoering LED en een uitvoering met Halopin-lamp. Bij de HP-versie komt het licht van boven en valt het breed uit aan beide zijden van het toestel. Ook wordt de binnenkant van de profielen op de zijkant mooi uitgelicht. Bij de LED-versie scheert het licht van 2 LEDs langs de binnenkant van de profielen en schijnen er langs beide zijden 2 LEDs schuin op het pad of oppervlak naast het toestel. Het verlicht oppervlak wordt dan breder aangestraald.

Villa:
materiaal: aluminium met grijze of grijsbruine structuurlak
afmetingen: 120 x 161 x 625 mm
lampbron: 1 x QT14 25-40W - 6 x powerLED 1W / 5400K

Industrial is een kleine lichtsproeier voor buiten en voor in natte ruimtes. De spuitkop van het toestel bezit een powerLED van 1 W en heeft een uitstekende IP 68-graad, wat totale waterdichtheid betekent. De doorzichtigheid van het toestel doet de markante kop wonderwel in zijn omgeving verdwijnen. Industrial bestaat als paal, als wandtoestel met 4 koppen en als apart kopje.

Industrial P:
materiaal: aluminium met grijze structuurlak
afmetingen: 716 x 50 x 50 mm
lampbron: 4 x powerLED white 1W / 6500 K - 4 x powerLED white 1W / 3000 K

OVER DELTA LIGHT®

Opgericht in 1987 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot, is Delta Light® vandaag uitgegroeid tot marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Met vernieuwende verlichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design. Vandaag stelt Delta Light® 200 mensen tewerk in het hoofdkantoor in Wevelgem en wordt een omzet van net geen 60 miljoen euro gerealiseerd, verspreid in 80 landen.

Het architecturale hoofdkwartier omvat naast kantoorruimtes en een productiehal ook een ruime receptie, toonzalen, een voorraadruimte én een eigen centrum voor opleidingen, The House of Light®. Aan de basis van het succes van Delta Light® ligt een continu streven naar perfectie en innovatie. De ontwerpers gaan dan ook elke dag op zoek naar de trends van de toekomst, zowel op het vlak van design als materiaalgebruik ? zonder vernieuwing uit het oog te verliezen.

Meer informatie: www.deltalight.com.

Publicatiedatum: 8 juni 2009

Reacties