Foto: 282843

Tips voor het plaatsen van lampen

Het plaatsen van de juiste lampen in huis lijkt misschien heel makkelijk, maar je wilt natuurlijk wel de juiste lampen op de juiste plek hebben.

Het plaatsen van de juiste lampen in huis lijkt misschien heel makkelijk, maar je wilt natuurlijk wel de juiste lampen op de juiste plek hebben.

Daarom geven we in dit artikel een aantal handige tips waar je rekening mee kunt houden.

 

Maak een lichtplan
Het is heel handig om een lichtplan te maken voordat je lampen gaat kopen. Dit kun je heel eenvoudig zelf doen door op schaal een plattegrond te tekenen van de woning of ruimtes die verlicht moeten worden. Teken hierin de ramen, alle meubels en eventuele andere zaken die verlicht moeten worden.

Per deel van de ruimte(s) ga je nu de functie bepalen. Is het de plek waar je vaak boeken of tijdschriften leest? Kijk je tv vanaf die plek? Of werk je regelmatig op die plek? Een deel van de ruimte kan natuurlijk ook meerdere functies hebben.

Aan de hand van de functies weet je welke soorten licht je nodig hebt. Je hebt sowieso basisverlichting nodig, die je aanzet wanneer je binnenkomt om overzicht in de kamer te krijgen. Dit kunnen bijvoorbeeld hanglampen of plafondlampen zijn. Daarnaast is er de functionele verlichting die je nodig hebt om bijvoorbeeld een boek te lezen en de sfeerverlichting om het af te maken.

Mooie effecten
Als je een lamp op een plant richt, zorgt dit voor een mooi effect op de muur. Op die manier kun je gaan spelen met licht. Je kunt bijvoorbeeld ook een schilderij extra accentueren door er een lamp op te richten. Er zijn ook lampen verkrijgbaar die sowieso al zorgen voor een apart effect op de muur.

Energie besparen
Je hebt het woord energiezuinige verlichting natuurlijk wel vaker horen vallen. Deze verlichting is vaak duurder, maar gaat uiteindelijk veel langer mee en bespaart op je energiekosten. Uiteindelijk is dit dus veel gunstiger voor je portemonnee.

Zorg ervoor dat je niet té veel lampen hebt. Je kunt een lamp voor meerdere functies gebruiken door een dimmer aan te brengen. Zo kun je hem zo scherp instellen als je nodig hebt op dat moment en heb je minder aparte lampen nodig.

Met bovenstaande tips op zak kun je aan de slag met de verlichting en je woning helemaal naar je eigen smaak en praktisch verlichten!

Meer informatie: www.rietveldlicht.nl.

Publicatiedatum: 7 mei 2012

Reacties