Foto: press_2013//verlichting_01.jpg

Licht: Blinkende Audi aan het plafond

Verlichting is een krachtig instrument waarmee het ontwerp en de sfeer van een gebouw kan worden verrijkt. Dynamische of interactieve elementen trekken de aandacht van de bezoekers en geven hen zo een bewustere indruk van hun omgeving.

Verlichting is een krachtig instrument waarmee het ontwerp en de sfeer van een gebouw kan worden verrijkt. Dynamische of interactieve elementen trekken de aandacht van de bezoekers en geven hen zo een bewustere indruk van hun omgeving.

Om die reden richt lichtontwerper Rogier Sterk zich op de relatie tussen toeschouwer en licht. Eén van de meest recente voorbeelden van Sterk's interactieve verlichting is het ontwerp van een lichtplan voor een trainingsruimte in Arnhem. Het ontwerp is geïnspireerd op een Chinese wijsheid waarin water, hemel en aarde centraal staan. Bij binnenkomst van de ruimte springt de veelvoud van blauwe barokke lantaarntjes direct in het oog (water). De vloer wordt romdom verlicht door LED spots die in de plinten van de ruimte zijn verwerkt (aarde) en de algemene verlichting komt van indrukwekkende reflecterende aluminium hanglampen (hemel).

 

De aluminium lampen zijn een sprekend voorbeeld van interactieve verlichting. Eén enkele lamp is opgebouwd uit 16 diamand-vormige reflecterende aluminium sheets. Normaal gesproken wordt dit materiaal gebruikt voor de carrosserie van o.a. Audi 's. Door de sheets rond een as te centreren ontstaat de vorm van een briljant. De energiezuinige verlichting van de lamp zit verborgen in de buitenste rand van het object en vormt daardoor geen belemmering in het harmonieuze geheel. Dankzij zijn symmetrische vorm en de veelvoud van hoeken kan licht op ontelbare manieren via de lamp reflecteren. Het lichtbeeld is daarom altijd anders en er ontstaat een interactie tussen de toeschouwer en zijn omgeving via de lamp. Afhankelijk van de kijkrichting ontstaat altijd weer een andere gloed.

De aluminium lampen zijn speciaal ontwikkeld voor de betreffende klant. De lamp meet 1700mm in diameter en is voorzien van 8 fluorescentie lampen die bovendien apart te schakelen zijn waardoor een dimfunctie ontstaat. Ondanks het formaat en zijn heldere verschijning verbruikt de lamp door de keuze voor deze lichtbron weinig energie. Met een paar kleine aanpassingen is de lamp geschikt voor veel meer toepassingen. Rogier Sterk is momenteel ook bezig met een consumentenversie van dit opvallende object.

Over Rogier Sterk

Rogier Sterk is een lichtontwerper die zich specialiseert in lichtplanning en verlichting voor architectuur. Eerdere ontwerpen zoals de Tiled Wall en Lightfader hebben geresulteerd in diverse publicaties en wereldwijde bekendheid. Rogier Sterk voert opdrachten uit voor particulieren als ook voor grote instelling zoals het hoofdkantoor van de SNS bank in Utrecht. Voor meer informatie kunt u kijken op www.rogiersterk.nl of bellen met Rogier Sterk via +31(0)627483351.

Publicatiedatum: 14 mei 2009

Reacties