Foto: 2017/lampen.jpg

Lampen: voor elk huis de perfecte lamp

Afhankelijk van de stijl waarin je huis is ingericht, zal er ook een ander soort verlichting gekozen worden.

Het is vaak namelijk een minder opvallend, maar al even onmisbaar element dat als aanvulling dient op de opvallendere, grotere aspecten van een kamer. De juiste verlichting met de juiste lampen in huis is al even belangrijk als het meubilair, de vloerbekleding en andere accessoires om de ideale uitstraling te bereiken. Of je nu op zoek bent naar functionele verlichting met een eenvoudig, modern karakter, of de woning liever opfleurt met verlichting die gezelligheid en warmte teweegbrengt, er zijn ontelbaar veel opties. Hanglampen, plafondlampen, industriële lampen, wandlampen en buitenverlichting zorgen stuk voor stuk voor hun eigen unieke uitstraling, en de volgende lampen zijn dan ook ideale kandidaten om iedere ruimte een extra dimensie te geven en een authentieke meerwaarde te geven.

Hanglampen in alles soorten

Hanglampen zijn de perfecte oplossing voor wie op zoek is naar verlichting die niet al te veel plaats in beslag neemt. Een hanglamp weet de kamer optimaal te verlichten doordat ze hoger hangt, en de lampen zijn vaak prachtig uitgewerkt in verschillende stijlen en kleuren. Zo zijn er exemplaren met een roostervormig frame waar het licht op een bijzondere manier doorheen schijnt - wat een zeker sfeerlicht teweegbrengt - maar ook lampen met een iets robuuster uiterlijk en zwaarder frame zijn populair dankzij hun warme uitstraling. Daarbij is een ovaalvormige hanglamp met stoffen afdekking in verschillende kleuren dan weer perfect om een iets modernere, doch huiselijke atmosfeer te creëren.

Hanglampen zijn de perfecte lampen om de woonkamer of slaapkamer extra gezellig en sfeervol te verlichten, waarbij je zelf kan kiezen of je een klassieke of eerder een modernere uitstraling verkiest. Hoe dan ook zijn ze een onmisbaar element in iedere woning die op een gezellige, warme sfeer aast.

Een plafondlamp, voor wie het wat moderner wil

Net zoals een hanglamp is een plafondlamp ideaal om ruimte te sparen en de kamer in één keer goed te verlichten, maar plafondlampen hebben over het algemeen een iets moderner karakter. Het design is iets eenvoudiger uitgewerkt waardoor dergelijke lampen een sobere, doch stijlvolle uitstraling teweegbrengen. Zo zijn er ronde, platte lampen met een goud/zilverkleurige of zwarte rand, maar ook vierkante lampen of lampenclusters - bestaande uit meerdere spots die naar alle kanten gedraaid kunnen worden - worden vaak gebruikt. Er bestaan echter ook gewone gloeilampen die in een andere kleur - zoals zwart of blauw - zijn uitgewerkt waardoor een bijzonder licht wordt afgegeven. Hoe dan ook geven hanglampen een propere, eenvoudige indruk die symbool staat voor een vernieuwde stijl.

Plafondlampen kunnen meteen voor optimale verlichting zorgen en een goede eerste indruk geven van de woning als ze bijvoorbeeld in de hal worden geplaatst, of in het plafond boven de trap. De eenvoud van dergelijke lampen en het moderne karakter geven je woning ongetwijfeld een unieke verlichting.

Een industriële lamp: de perfecte mix tussen traditioneel en modern

Een industriële lamp heeft dan weer een heel authentieke uitstraling, juist dankzij een zwaarder frame en vaak robuustere afwerking. Hoewel dergelijke lampen sober lijken en misschien wat zwaar ogen om in huis te hangen, kunnen ze de kamer een verrassend gezellige uitstraling geven. Industriële lampen zijn vaak verkrijgbaar in donkere kleuren zoals donkerrood of zwart, maar ook lampen met een gietijzeren indruk en lichtere kleuren worden gebruikt. Dankzij de subtiele combinatie tussen een klassiek karakter en een moderne noot zijn dergelijke lampen ideaal voor wie van beide werelden het beste wil. Zo zijn er lampen met een zwarte, matte buitenkant, waarvan de binnenkant koperkleurig is zodat het uitgestraalde licht vervormd wordt, met een uniek kleurenspel tot gevolg.

Industriële lampen worden vaak in de woonkamer geplaatst, juist omdat ze zo'n warme uitstraling hebben - deels te danken aan hun klassieke karakter. Een warme kleur zorgt hier in combinatie met een uniek licht voor de ideale atmosfeer in huis: hét bewijs dat een dergelijke lamp niet koud en ongezellig hoeft te zijn en dus de kamer écht open kan doen bloeien.

Een wandlamp, toonbeeld van stijlvolle verlichting

Niets zo revolutionair en modern als een wandlamp: het vernieuwende karakter van een wandlamp is te danken aan de vaak moderne uitwerking ervan en de oneindige variaties waarin ze verkrijgbaar zijn. Wandlampen komen in alle vormen en maten, en kunnen dan ook in iedere woning toegepast worden: zowel klassiek ingerichte woningen als huizen met een eerder moderne uitstraling vinden bij een wandlamp wat ze zoeken. Een wandlamp is, net zoals de meeste plafondlampen, modern en sober uitgewerkt met één of twee kleuren, en ook het design is niet overdreven opvallend. Zo zijn er bijvoorbeeld lampen in de vorm van een halve cirkel met een rand in verschillende kleuren (zwart, wit of zelfs goudkleurig), maar ook rechthoekige lampen zijn populair.

Voor wie een combinatie wil van een lamp voor aan de muur én een industriële lamp, is er ook heel wat te vinden: wandlampen met een zwart, gietijzeren frame, een houten basis en eventueel lampkappen in verschillende kleuren en vormen zijn ideaal om een combinatie van beide stijlen te verkrijgen. Er zijn natuurlijk ook heel eenvoudige, haast onopvallende lampen met een eerder minimalistisch karakter: een eenvoudige, cilindervormige lamp of een kleine lamp met een uiterst fijn frame geven de hal of woonkamer een authentieke uitstraling.

Buitenverlichting: verrassende verlichting voor tuin of terras

Tegenwoordig is buitenverlichting al even populair als binnenverlichting, en mensen gaan dan ook op zoek naar de verlichting die het best bij de stijl van hun woning past. Er zijn heel wat verschillende soorten buitenverlichting met ofwel een modern of een klassiek karakter, die een minimalistische of juist heel grootse indruk teweegbrengen, maar allemaal dragen ze bij tot een stijlvolle en gezellige tuin -of terrassfeer. Er zijn bijvoorbeeld statige, moderne buitenlampen met drie ingebouwde platte lampen, of buisvormige lampen - die langs boven en onder schijnen voor een speciaal effect - in het wit of koperkleurig. Ook grote lampen met een industrieel karakter die in de grond geplaatst kunnen worden en zo een ware show-verlichting nabootsen, worden vaak gebruikt om de tuin mee op te fleuren.

Natuurlijk hoeft het niet allemaal groots en opvallend te zijn, want ook fijner uitgewerkte lampen - waaronder enkele of dubbele spots - kunnen buiten geplaatst worden om het gazon of het terras van voldoende verlichting te voorzien. Een vierkante, modern lamp met een zilverkleurig frame dat zijn licht naar beneden werpt is dan weer geschikt om aan de voordeur te plaatsen. Ben je eerder op zoek naar een iets klassiekere indruk om bezoekers mee te verwelkomen? Dan zijn er eveneens buitenlampen met een traditionele, gietijzeren lampenkap en fijn uitgewerkte sokkel om de tuin een unieke, huiselijke uitstraling te bezorgen. Ook verdraaibare spots voor in het gras, of eivormige lampen met een roostervormig frame - die dan weer een robuuster karakter vertonen - kunnen buiten voor extra sfeer zorgen.

Buitenverlichting is de perfecte optie voor wie de unieke sfeer - die in huis teweeg wordt gebracht door de verlichting - naar buiten wil doortrekken. Of je er nu de buitenmuur, het gazon of het terras mee wil verlichten, de juiste verlichting buiten is van een niet te onderschatten belang om de uitstraling - of het nu klassiek of modern is - nog beter naar voor te doen komen. Dergelijke verlichting is niet enkel functioneel, maar creëert ook nog eens extra gezelligheid en atmosfeer tijdens bijvoorbeeld een tuinfeest, of als je 's avonds in de zomer gezellig op het terras zit. 

Reacties