5 tips voor een mooie lichtinval in huis

Hoewel je allerlei mooie sfeerlampen in de woning kunt plaatsen, kunnen deze natuurlijk niet op tegen de uitstraling van natuurlijk licht.

Guido van Loon 29 Mei 2019

Maar niet iedere woning heeft even grote ramen, en sommige ruimtes kunnen al snel een stuk donkerder ogen. Hoe zorg je er nu voor dat je overal in huis een mooie lichtinval hebt? We geven je een aantal handige tips.

1. Geef licht de mogelijkheid

Steek de handen uit de mouwen en geef het natuurlijke licht de mogelijkheid om binnen te vallen. Laat bijvoorbeeld een glazen schuifdeur of een mooie schuifpui plaatsen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er in no-time ontzettend veel natuurlijk licht binnenvalt; ook is de kans groot dat de waarde van je woning hier wat mee verhoogd wordt.

2. Geef het raam extra aandacht

Ramen zijn natuurlijk de meest grote bron van natuurlijk licht. Wanneer je weet hoe het licht door het raam naar binnen komt, kun je dit op de juiste manier versterken. Gebruik bijvoorbeeld lichte kleuren rondom het raam om ervoor te zorgen dat het licht makkelijk weerkaatst wordt. Ook lichte bestrating onder het raam kan hier ontzettend veel aan bijdragen. Mijdt donkere gordijnen of rolluiken, en houdt het oppervlak van de ramen zo groot mogelijk.

3. Verwijder blokkades

Een grote boom, struik of een meubelstuk kan het raam wat blokkeren. Hoewel dit qua uitzicht misschien niet zoveel uitmaakt, zorgt dit er wel voor dat de lichtinval wat geblokkeerd wordt. Snoei struiken en bomen waar mogelijk en verplaats eventuele meubels. Houdt je vensterbank wat leger om ook hier geen blokkades te creëren. Less is more in dit geval!

4. Gebruik van lichte kleuren

Donkere kleuren absorberen licht. Het licht wordt niet weerkaatst door donkere kleuren waardoor wij het niet kunnen zien. Gebruik je daarentegen lichte kleuren, dan werkt het precies andersom. Licht dat op de lichte kleuren valt wordt weerkaatst waardoor wij het makkelijk kunnen zien. Dit zorgt ervoor dat ons huis een stuk meer natuurlijk licht ontvangt wanneer we gebruik maken van lichte kleuren. Denk aan witte muren, lichte meubelstukken en ga zo maar door. Vooral muren, vloeren en plafond doen het ontzettend goed in lichte kleuren.

5. Gebruik spiegels

Naast lichte kleuren zorgen natuurlijk ook spiegels voor de weerkaatsing van licht. Door verschillende spiegels op strategische plaatsen in de ruimte te hangen kun je het licht zo naar alle donkere hoeken laten weerkaatsen. Daarnaast zorgt die spiegel er ook nog eens voor dat de ruimte groter lijkt; ook mooi meegenomen!

 

Reacties