Foto: verlichting-nieuwe-woning

3 tips voor verlichting in je nieuwe woning

Verlichting en lampen geven elke ruimte een bepaalde sfeer in jouw huis. Soms volstaat een simpele plafonnière in bijvoorbeeld het toilet.

Maar in de woonkamer wil je over het algemeen net dat beetje extra. Een mooie industriële hanglamp boven de eettafel. Of een mooie designlamp in de leeshoek van de woonkamer. Het kiezen van de juiste verlichting in je woning is soms een moeilijke opgave.

Basisverlichting

Heb je pas een nieuw huis gehuurd of gekocht? Of krijg je binnenkort de sleutel en sta je te trappelen om aan de slag te gaan? Dan is verlichting het eerste waar je aan denkt. Meestal klussen nieuwe bewoners in de weekenden en avonduurtjes. Overdags moet er natuurlijk gewerkt worden. In de wintermaanden is het hebben van verlichting natuurlijk essentieel. Dan is het vaak al vroeg donker en je wilt natuurlijk wel goed kunnen zien waar je mee bezig bent. Kies tijdens het klussen voor de bekende peertjes of simpele lampen die ook na de verbouwing nog prima kunnen blijven hangen.

Controleer de aanwezige lichtpunten

Bij een nieuwbouwhuis kan je vaak zelf aangeven waar je de lichtpunten wilt hebben. Dat is vaak een behoorlijke uitdaging omdat je het moet doen met slechts een tekening. Maar in vergelijking met een bestaande woning kan je hier wel over nadenken. In een bestaande woning moet je het vaak doen met de bestaande lichtpunten. Wanneer je de lichtpunten hebt bekeken ga je nadenken welke verlichting je nodig hebt. Is een simpele plafonniere voldoende of is er meer nodig? Wanneer het lichtpunt op een voor jou onhandige plek zit kan je bijvoorbeeld kiezen voor draaibare spotjes aan het plafond. Deze kun je vervolgens richten op de plek waar je het verlicht wilt hebben en zo hoef je niet te werken met die afgrijselijke kabelgoten op het plafond.

Designlampen in huis

Sommige plekken in je huis verdienen het om extra uitgelicht te worden. Op die plekken is standaardverlichting praktisch maar wil je net dat beetje extra. In de woonkamer is het bijvoorbeeld leuk om te kiezen voor één of meerdere design lampen. Ga hier pas naar op zoek wanneer je klaar bent met klussen. Dan heb je namelijk een beeld van het eindresultaat. Bezoek hierna meerdere woonboulevards om een keuze te kunnen maken. Soms is de eerste keus niet direct de beste. Het zou enorm zonde zijn als je een mooie design lamp gekocht hebt en twee weken later tegen een droom exemplaar loopt. Natuurlijk kan dat altijd gebeuren. Maar de boodschap die we willen meegeven is dat je hier goed over nadenkt aangezien deze lampen vaak jarenlang meegaan.

Reacties