Foto: krantenpapier-interieur

Trend: krantenpapier toevoegen in je interieur

Ben je toe aan een nieuw interieur maar heb je geen budget om alles thuis compleet te vernieuwen?

Guido van Loon

Geen probleem: gelukkig zijn er allerlei andere manieren waarmee je een nieuwe touch aan je woning kunt geven. Wist je bijvoorbeeld dat je al binnen enkele stappen een totaal andere kamer kunt creëren door je meubels een nieuwe look te geven? Een likje verf op houten meubels kan al wonderen doen en/of het toevoegen van krijtverf kan een speels detail opleveren. In dit artikel vertellen we je echter wat meer over een andere trend, namelijk het gebruik van krantenpapier in je interieur; een unieke manier om je interieur net dat beetje pit te geven waar je misschien naar op zoek bent.

Waarom interieur aanpassen?

Er zijn een aantal punten op te noemen waar we écht gelukkig van worden. Uit onderzoek van Harvard blijkt dat we geluk halen uit fijne relaties. Daarnaast is een goede thuisbasis alleen of met anderen een voorwaarde. Zorg er daarom voor dat deze plek je ultieme thuis is. Als dat betekent dat je enkele aanpassingen moet doen, omdat je bijvoorbeeld niet meer blij wordt van de plek waar je woont, dan is dat maar zo. Uiteraard kan het voorkomen dat je hier geen extra geld voor over hebt. Omdat geluk en gelukkig zijn echter zo belangrijk zijn in je dagelijks leven hebben we een hele creatieve en leuke oplossing gevonden om je huis hier en daar aanpassen. Wat dacht je ervan om enkele meubels en accessoires om te toveren met een design van echt krantenpapier?

Hoe voeg je kranten toe in interieur?

Vind je het direct al een goed idee om je woning op te leuken met bijzondere meubels en accessoires met krantendesign? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goede behangerslijm in huis hebt en ga als volgt aan de slag:

- Maak het oppervlak waar je het krantenpapier op wilt plakken goed schoon. Schuur hier en daar waar nodig een beetje bij.
- Breng vervolgens een laag lijm op de krant aan en op het oppervlak.
- Leg het krantenpapier voorzichtig op het oppervlak en strijk glad.
- Doe dit met meerdere lagen krantenpapier zodat de laag stevig is en beter blijft zitten.
- Wil je een bepaalde afbeelding of titel bovenop? Plak deze dan als laatste erop.

Bekleed meubels met krantenpapier

Een van de dingen die je zelf met krantenpapier kunt doen is het bekleden van (oude) houten meubels. Beschik je bijvoorbeeld over houten eettafelstoelen of een houten bijzettafeltje dan kun je deze heel leuk oppimpen met krantenpapier. Natuurlijk hoef je niet de hele stoel te bekleden (mag uiteraard wel); je kunt bijvoorbeeld alleen het zitvlak of juist alleen het geraamte beplakken met krantenpapier. Beschik je zelf over een abonnement of een proefabo op bijvoorbeeld de Volkskrant of de Telegraaf? Dan hoef je slechts een paar kranten te bewaren om meerdere stoelen al te kunnen bekleden. Extra tip: plak de kranten niet recht naast elkaar maar juist een beetje kris kras door elkaar. Op die manier krijg je de leukste ontwerpen.

Accessoires met krantenpapier beplakken

Naast meubels kun je ervoor kiezen om het iets minder opvallend aan te pakken door ‘slechts’ enkele accessoires mooier te maken met krantenpapier. Neem bijvoorbeeld een paar oude fotolijsten, een grote bloempot, enkele boekenplanken in een kast of een oude lampenkap die je kunt beplakken met krantenpapier. Ga hier hetzelfde te werk als bij het pimpen van meubels: met kwalitatieve behangerslijm en een goede kwast of een ander hulpje om de kranten glad te strijken. Extra tip: scoor ook een potje vernis waarmee je een soort vintage of verweerde laag maakt over het krantenpapier. Op die manier krijgt het meubelstuk of de accessoires een ouderwetse look, iets dat ontzettend goed past bij krantenpapier. Je kunt hierbij er zelfs nog voor kiezen om via Marktplaats of in de kringloop een stapel oude kranten te zoeken, zodat het vintage geheel compleet is.

Reacties