Foto: Interieurstijl

Stappenplan voor het kiezen van een nieuwe interieurstijl

Of je nu verhuist naar een nieuwe woning of je huidige huis een make-over wilt geven, het bepalen van de juiste stijl is cruciaal voor het creëren van een ruimte waar je je echt thuis voelt.

Ladinya 23 November 2023

Het kiezen van een nieuwe interieurstijl is een spannende en tegelijkertijd uitdagende onderneming. Of je nu verhuist naar een nieuwe woning of je huidige huis een make-over wilt geven, het bepalen van de juiste stijl is cruciaal voor het creëren van een ruimte waar je je echt thuis voelt. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van een interieurstijl die bij jou past.

Zoek inspiratie voor een nieuwe interieurstijl

Grote kans dat je Pinterest al af bent gestruind, op zoek naar een woonstijl die bij jou past. Wij raden je aan om te beginnen met het maken van een moodboard. Dit doe je door foto’s te verzamelen van verschillende meubels die jou aanspreken. Denk nog niet te veel in één specifieke woonstijl. Zoek vooral naar wat je mooi vindt.

Zoek afbeeldingen van kleuren, stijlen en van vormen. Wat spreekt je aan en wat niet? Maak een bijpassend kleurenpalet. Natuurlijke kleuren zijn dé trend van 2023. Vooral blauw zien we dit jaar in veel interieurs terugkomen. Het inrichten van jouw huis is de ideale start om op zoek te gaan naar een nieuwe woonstijl. Door een moodboard te maken, komt een eigen woonstijl al een stuk dichterbij.

De basis leggen voor je nieuwe interieurstijl

Kijk naar je huidige interieur. Welke elementen vind je mooi en welke niet? Dit kan je helpen om te bepalen welke aspecten je in je nieuwe interieurstijl wilt behouden of juist wilt veranderen.

Favoriete kleuren, materialen en vormen zijn inmiddels al meer gaan leven. Het klinkt misschien gek, maar het is heel belangrijk om iedere ruimte een doel te geven. Een doel per ruimte maakt het inrichten van je woning namelijk makkelijker. Misschien nog wel belangrijker: een doel per ruimte vergroot het wooncomfort. Een goede basis is daarnaast belangrijk voor de sfeer van een huis. De basisinrichting van een woning begint bij de wanden en de vloer.

De kleuren uit je moodboard kunnen helpen bij het uitkiezen van een vloer die bij jou en bij je woning past. Kijk naar kleuren en materialen die je mooi vindt en neem je moodboard mee naar een vloerenspecialist. Denk vervolgens na over de kleuren op de wanden. Een praktische tip: gebruik kleurtesters en bekijk hoe de kleur uitvalt in het daglicht.

Tijd voor de meubels

De basis staat. Tijd om op zoek te gaan naar een prachtig bankstel, een mooie eetkamertafel, stoelen die goed zitten en kasten die functioneel en mooi zijn. Begin bij grote meubels en eindig met de kleinere. Denk niet te klein: kies voor een grote hoekbank. Hoekbanken met een organische vorm zijn helemaal van nu. Wil je jouw woning luchtig houden en toch een grote bank? Kies voor een hoekbank op pootjes.

Toch meer inspiratie nodig? Neem dan een kijkje op Meubelboulevard Groningen en vind jouw unieke stijl voor je nieuwe interieur

De verlichting

Wist je dat iemand van 65-jaar oud drie keer zoveel licht nodig heeft dan iemand van 25? Toch wordt goede verlichting bij het inrichten van een woning nog weleens onderschat. Dat is zonde, want verlichting is belangrijk voor de sfeer van de woning. Daarnaast is verlichting een noodzakelijk onderdeel om comfortabel in een huis te leven.

Bedenk dus goed aan welke eisen lichtbronnen moeten voldoen en in welk deel van de ruimte licht nodig is. Zorg voor voldoende variatie in hanglampen, vloerlampen en wandlampen. Spots in plafonds of railverlichting bieden ook uitkomst. Een lichtplan maken is voor veel mensen lastig. Het team van Eigenstijl Wonen denkt graag met je mee over de mogelijkheden.

Verdere accessoires

Het is heel verleidelijk om accessoires in te slaan, zodra je bijvoorbeeld de sleutel hebt ontvangen van je nieuwe woning. Woonaccessoires zorgen nou eenmaal voor sfeer, nietwaar? Toch is het aangeraden om de verleiding nog even te weerstaan. Wacht tot al je nieuwe meubels zijn bezorgd en op hun plek staan. ‘Stijl’ je woning daarna pas af. Zo voorkom je dat je spullen koopt die eigenlijk helemaal niet passen in jouw nieuwe interieur.

Reacties