Foto: carpenter-man-woodcraft-working-in-furniture-wood-2022-06-20-12-09-42-utc

Zelf meubels opknappen: slimme tips

Wil je zelf meubels leren opknappen? Om een goede start te maken, lees je tips. Van gereedschap tot meubelverf en decorwas.

Marlies 20 November 2022

Je komt het overal tegen op Pinterest en Instagram: zelf meubels opknappen. Deze influencers laten het makkelijk lijken om een bij de vuilnis gevonden meubelstuk op te knappen tot een topstuk! Wanneer je zelf aan de slag gaat, blijkt het helaas vaak een stuk moeilijker. Ervaring speelt een belangrijke rol bij het renoveren van meubels. Het gaat daarbij erom dat je in de loop der jaren materialen leert kennen. Ook gereedschap leren gebruiken is belangrijk. Om je een snelle start te geven, of om je te helpen groeien in je hobby, volgen hier slimme tips voor zelf meubels opknappen.

Hoogwaardige meubelverf kopen

Wanneer je zoekt naar meubelverf is de kans aanwezig dat je Osmo Meubelverf tegenkomt. Dit kan via social media zijn of via tips uit je omgeving. Je kunt hiermee een wash effect of dekkende laag aanbrengen. Door het gebruik van natuurlijke materialen is Osmo Decorwas creativ ook nog eens een duurzaam product. Omdat de meubelverf het aangezicht vormt van het meubelstuk, wil je hier niet voor een B-keus gaan maar echt kwaliteit kiezen. Zo doen de professionals het ook en de kans dat influencers A-merk producten gebruiken is ook groot.

Leer technieken beheersen

Verven met een roller of kwast? Het is geen voorkeur van de schilder, maar geeft een ander resultaat. Ook het type roller en het type kwast zal een ander effect geven. Maak jezelf bekend met alle manieren van schilderen en voer eens wat oefeningen uit op een proefstukje. Bekijk ook eens het aanbrengen van meubelstickers en het afwerken met blanke lak. Andere technieken die je voor meubels maken moet leren, hebben met de constructie te maken.

Gereedschap leren gebruiken

Een afkortzaag, invalzaag of decoupeerzaag? Ieder zaag is gemaakt voor een ander doel. Moet je precies recht zagen? Dan zal een invalzaag geleiderail uitkomst bieden. Je moet het maar net weten, maar het maakt wel degelijk uit in het resultaat. Anders dan bij verf en afwerkingsproducten, hoef je bij gereedschap niet voor A-merken te gaan. Ga wel voor een goede functie en kies bijvoorbeeld liever een krachtige zaag of boormachine met stekker dan een zwak exemplaar met accu. Ook hier baart oefening weer kunst, dus probeer het uit op een meubelstuk om te testen en waar het resultaat je minder uitmaakt. 

Reacties