Foto: 2020/Warmtewerende-raamdecoratie-tips.jpg

Warmtewerende raamdecoratie

Er komt weer een hete zomer aan; en dat betekent dat we ons weer goed voor moeten bereiden om de hitte buiten te houden zodat het binnen lekker koel blijft.

De makkelijkste manier om dit te doen, is met behulp van warmtewerende raamdecoratie. Maar welke opties zijn er eigenlijk allemaal? Lees het nu meteen:

1. Houten shutters

Houten shutters met een zonwerende laag nemen weinig tot geen warmte op; kies je voor witte houten shutters, dan wordt er nóg minder warmte opgenomen. Zowel de kleur als het natuurlijke materiaal zorgt ervoor dat je de ruimtes binnenshuis zo koel mogelijk kunt houden; en daarnaast zien ze er natuurlijk nog prachtig uit ook! Je kunt de warmte die tussen het raam en de shutters opgebouwd wordt afsluiten door de shutters te sluiten, en houdt op deze manier ook de UV-straling tegen!

2. Verduisterende rolgordijnen

Ook verduisterende rolgordijnen kunnen als warmtewerende raamdecoratie functioneren. Ook hier geldt weer dat wanneer je voor witte rolgordijnen kiest, er zo min mogelijk warmte door de kleur en het materiaal opgenomen wordt. Het voordeel is dat je de rolgordijnen makkelijk kunt openen en sluiten, en eventueel deels gesloten (of open) kunt instellen. De ultraviolette straling van de zon wordt goed tegengehouden en de verduisterende functie zorgt ervoor dat het felle licht buiten blijft. Het enige nadeel is dat rolgordijnen zelf sneller warm worden en deze warmte vervolgens af kunnen geven aan de kamer.

3. Gemetalliseerde plisségordijnen

Plisségordijnen kunnen een ruimte geweldig decoreren, maar zijn in de standaard uitvoering niet altijd even geschikt om warmte buiten te houden. De transparante uitvoeringen laten namelijk zowel licht als warmte toe in de ruimte. Een gemetalliseerd plisségordijnen weerkaatst de warmte daarentegen terug naar buiten, filtert het zonlicht én zorgt er ook nog eens voor dat je uitzicht niet verloren gaat. Ideaal om de warmte tijdens de zomer buiten te houden, maar ook erg fijn om de warmte tijdens de winter juist in huis te houden.

4. Houten jaloezieën

Net als bij de houten shutters speelt ook bij de jaloezieën het materiaal een grote rol. Hout laat warmte makkelijk los, en is daarnaast ook een geweldige sfeermaker in iedere ruimte. De lamellen (indien kantelbaar) kunnen op zo’n manier ingesteld worden dat het licht op de juiste manier binnen kaatst. Let wel op: natuurlijke materialen als hout zijn niet geschikt voor iedere ruimte. Kies voor de badkamer bijvoorbeeld liever een waterbestendig materiaal.

Er is keuze genoeg wanneer het om warmtewerende raamdecoratie gaat; zolang je het juiste product voor de juiste ruimte kiest, blijf het ook deze zomer lekker koel in huis!

Reacties