Foto: moderne_meubels

Moderne meubels: tijdloze stijl en eigentijds design

Moderne meubels hebben een tijdloze aantrekkingskracht, zelfs wanneer het om een hypermodern design gaat.

Marlies 19 Februari 2024

Moderne meubels passen sowieso altijd bij hedendaagse interieurs van nieuwbouwwoningen. Maar wat maakt meubels eigenlijk ‘modern’, en hoe kun je ze het beste integreren in je woning?

Definitie van modern

Wanneer mogen moderne meubelen zich eigenlijk ‘modern’ noemen? Iets is modern wanneer het van deze tijd of volgens de laatste mode is. De moderne stijl als stroming in de design en mode stamt al uit de jaren 1920 tot ongeveer 1940. Het ontstond in de Verenigde Staten en werd door de modernisering van bijvoorbeeld het maken van meubels versneld. Meubels uit die tijd worden nu gekenmerkt als vintage, maar toen waren zij heel modern. Onder moderne meubelen verstaan we eigenlijk alles wat tot zo’n 20 jaar geleden tot aan nu is ontworpen.

Kenmerken van moderne stijl

De moderne stijl heeft typerende uiterlijke kenmerken. Strakke lijnen, eenvoudige vormen en minimalistische esthetiek voeren de boventoon. De meubels zijn vaak ontworpen om stijlvol, functioneel en praktisch te zijn, zonder overbodige versieringen. Vaak zijn de meubels uitgevoerd in krachtige vormen uit de geometrie. Hierbij wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van industriële materialen met een lichte, ruimtelijke uitstraling. Denk hierbij aan glas, metaal, aluminium en plexiglas. Natuurlijke materialen, zoals leer, suède en gepolijst hout worden ook vaak gebruikt. Naargelang de ontwerper mag het metaal glanzen of juist mat zijn. Kies je voor glanzende materialen, zorg dan voor matte tegenhangers om harmonie in het interieur te creëren. Moderne meubelen worden vaak gemaakt met hoogwaardige materialen die duurzaamheid en comfort bieden.

Moderne meubelen in huis

Wanneer je er aan denkt om moderne meubelen te gaan gebruiken voor de inrichting van je huis, dan is het goed om rekening te houden met de sfeer die je in je interieur aan wil brengen. Begin bij het kiezen van een blikvanger, zoals een bank of eethoek. Zorg dat je voor het strakke uiterlijk niet te veel verschillende stijlen bijelkaar brengt. Natuurlijk is het leuk om moderne meubels te combineren met bijvoorbeeld Scandinavisch design of de industriële look. Kijk daarnaast goed naar de ruimte die je wil vullen. Modern kenmerkt zich door strakke lijnen en ruimtelijkheid. Zorg dus ook voor voldoende open ruimtes. Hiermee zorg je ervoor dat die ene bank met bijbehorende fauteuils blikvangers blijven.

Spelen met materialen

Modern hoeft niet allemaal metaal te zijn, zoals al gezegd mag hout ook terugkomen in een modern interieur. Door natuurlijke elementen te combineren met het hout van een moderne bank, creëer je al snel een harmonieus geheel. Je kan daarnaast bepaalde materialen als accent terug laten komen in verschillende accessoires. Wat dacht je van een kunstvoorwerp van metaal of fotolijstjes met een chroomlook? Zo breng je het aluminium of metaal van stoel- en tafelpoten elders in de ruimte terug. Zolang de look van een ander meubelstuk of accessoire maar past bij de materialen, geometrische vormen en strakke lijnen van de moderne blikvangers komt het zeker goed.

Kleuren en accenten

Bij de moderne stijl wordt er in veel gevallen meteen gedacht aan zwart, wit en grijs. Dit zijn echte industriële kleuren en hoewel ze met modern geassocieerd worden, hoeven moderne meubels helemaal niet in deze tinten te worden uitgevoerd. Moderne meubels mogen ook turquoise, donkerblauw, oudroze of warmoranje zijn. Een warme tint geel, zachtblauw en mintgroen mogen ook in het interieur geïntegreerd worden. Zo kun je bijvoorbeeld moderne grijze meubelen heel goed combineren met een turquoise muur en bijpassende kussentjes. Door accentkleuren in accessoires zoals kussens, vazen of kunstwerken te gebruiken, voeg je meteen een persoonlijk tintje toe aan je moderne interieur.

Combineren met andere stijlen

Wanneer je in een jaren dertig woning woont, lijkt het misschien gek om een modern interieur te kiezen, terwijl het in een modern nieuwbouw huis juist heel vanzelfsprekend lijkt. Voor beide valt iets te zeggen, maar moderne meubels hoeven niet de woning over te nemen. Je kan moderne meubels zeker combineren met andere interieurstijlen, zoals landelijk of klassiek. De sleutel is om een evenwicht te vinden tussen de verschillende elementen en te zorgen voor een harmonieuze uitstraling. Combineer bijvoorbeeld een strakke moderne bank met een vintage tapijt of een antieke bijzettafel voor een interessant contrast dat je interieur karakter geeft. Speel daarbij met kleuren die alles samenbrengen, zoals een of twee accentkleuren in de woning. En laat je leiden door de ruimte waarmee je werkt. Volg de strakke lijnen van bijvoorbeeld ramen om de meubels te plaatsen.

Jouw moderne stijl

Met deze tips kun je moderne meubels naadloos integreren in je interieur en een eigentijdse en stijlvolle sfeer creëren die perfect past bij de moderne levensstijl. En kom je er niet helemaal uit? Vraag dan advies bij Wiechers Wonen, want zij weten alles over moderne meubelen en hoe je deze combineert in je (nieuwe) woning.

Reacties