Foto: dada_design-K3kRm4025G8-unsplash

Minimalistisch interieur: creëer rust en eenheid in je woning

De een houdt van een interieur met allerlei leuke spulletjes in huis en de ander juist voor minimalistisch design.

Daphne 29 April 2024

Een groot voordeel van deze laatste stijl is dat je huis er altijd netjes, opgeruimd en harmonieus uitziet. Dat geeft rust en eenheid in het interieur.

Akoestiek in de kamer

Echter kan door het minimale gebruik van stoffen, meubels en accessoires je huis ‘hol’ klinken en een galm geven als je praat. Dat heeft te maken met de hoeveelheid harde en gladde oppervlakken in je woning. Denk hierbij aan raampartijen zonder gordijnen, vloeren of muren. Deze weerkaatsen namelijk het geluid. Zachte materialen, zoals gordijnen, vloerkleden en wanddecoratie absorberen het geluid, waardoor de akoestiek in het huis verbetert. Hou je van het minimalistisch interieur, maar liever zonder galm? Houten wandpanelen bieden de oplossing.

Houten wandpanelen

Hout is een natuurlijk, warm materiaal wat op zich de akoestiek al verbeterd in huis. Akoestische eiken wandpanelen zijn, om die akoestiek nog meer te verbeteren, nog eens voorzien van een laag vilt. Vilt absorbeert geluid, waardoor de akoestiek in huis nog meer verbetert. Geluidsabsorptie zorgt ervoor dat je leefomgeving stiller en serener wordt. Door het wegnemen van de galm kun je je beter concentreren en geluiden van elkaar onderscheiden. Dat is wel zo fijn.

Gezellig & functioneel

Natuurlijke elementen in de woning helpen bij het creëren van warmte en gezelligheid in het interieur. Omdat de panelen een eenvoudig, stijlvol design hebben, passen ze eigenlijk in ieder interieur van rustiek tot romantisch en van modern tot een minimalistisch interieur. Een kenmerk van het minimalistisch interieur is dat alles functioneel is. Houten wandpanelen passen perfect in die omschrijving, want naast decoratief hebben ze dus de functie om de akoestiek te verbeteren.

Diverse minimalistische stijlen

Er zijn verschillende minimalistische stijlen waarbij je deze wandpanelen kan integreren. Zo is er de industriële look die zich vooral focust op materialen als aluminium en kunststof. Kies hier een wandpaneel in een koele tint. Daarnaast is er de Scandinavische look waarbij veel hout wordt gebruikt. De natuurlijke look van een natuurlijk eiken wandpaneel past hier perfect bij. Hou je van modern minimalisme in zwart of wit, dan kun je hier gemakkelijk houten wandpanelen aan toevoegen. Kies dan voor een donkere tint of juist voor wit. Door de kleur te kiezen die het beste past bij de stijl in je woning, creëer je ook rust en eenheid.

Waar plaats je een wandpaneel?

Om de akoestiek in je woning te verbeteren, hoef je echt niet alle muren te voorzien van houten wandpanelen. Minimalisme vraagt om goed geplaatste accenten, meubels en accessoires. Plaats bijvoorbeeld een houten wandpaneel in de woonkamer aan één muur, zodat deze echt opvalt. Bijvoorbeeld achter de bank. Zorg dan dat bank en wandpaneel perfect bij elkaar passen, want zo creëer je harmonie. Wil je een dergelijk paneel in de slaapkamer, dan plaats je deze bij voorkeur achter het hoofdeinde van het bed. Zo lijkt het bed een groots hoofdbord te hebben, waardoor alles op zijn plek valt in het interieur. Wees creatief en maak bijvoorbeeld een kapstok van een wandpaneel in de gang of plaats ze onder de trap voor een betere demping van geluid.

Rustig kleurenpalet

Natuurlijk eiken of hout in lichte tinten passen perfect bij de minimalistische look in je huis. Tinten als beige, wit, taupe en grijs zijn perfecte kleuren voor dit interieurtype. Je kan de houten wandpanelen in een tint kiezen die je al hebt in huis. Maar zelfs in een minimalistisch interieur mag je blikvangers plaatsen, zolang het allemaal maar bij elkaar past. Zo zal een wandpaneel van natuurlijk eiken opvallen en toch helemaal samengaan met de rest van het minimalistische design.

Meer natuurlijke elementen

Minimalisme en natuurlijke elementen gaan heel goed samen. Je kan de houten wandpanelen gebruiken om plankjes aan te bevestigen voor verschillende planten en bloemen. Breng het natuurlijke hout ook terug in andere accessoires, zodat de wandpanelen en de rest van het interieur nog meer in harmonie worden gebracht. Zo kun je bijvoorbeeld een houten fruitschaal op tafel zetten in eenzelfde kleur als de wandpanelen.

Rust, ruimte en harmonie

Houten wandpanelen zijn gemakkelijk te installeren en bieden je woning een warme uitstraling. Wees creatief in het plaatsen van de wandpanelen, want er is veel mogelijk. Het grote voordeel van deze panelen dat zelfs één paneel op akoestisch gebied al verschil kan maken. Verminder galm en echo in je huis, omarm het minimalistische interieur en verfraai het met eiken wandpanelen. Dat geeft rust en harmonie.

Reacties