Foto: 2017-10/open kantoorruimte (1).jpeg

Past een open kantoorruimte bij jouw bedrijf?

Eén van de grootste trends die zich in de afgelopen jaren bij bedrijven laat zien, is het gebruik van open kantoorruimtes.

Multinationals als Facebook, Microsoft en Google zijn hiermee begonnen, en andere organisaties die niet achter willen blijven volgden al snel. Een open kantoorruimte zou de productiviteit en de samenwerking tussen medewerkers bevorderen. Met de opkomst van deze trend, zijn ook de nodige discussies hierover opgedoken: niet iedereen denkt dat een open kantoorruimte voor elk bedrijf een goede oplossing is. We bespreken de mogelijke voordelen én nadelen en de overwegingen die je kan maken als je twijfelt om over te stappen op een open kantoorruimte.

De samenwerking tussen werknemers verbetert

Zodra je de open kantoorruimte binnenwandelt, zie je direct wie er al aanwezig is. Hartstikke gezellig om dus even langs die leuke collega te wandelen en bij te kletsen voordat je aan je dienst begint. Bureaus staan vaak dichter bij elkaar om de relatie tussen medewerkers te verbeteren en het teamverband te versterken. Maar het is geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. In veel bedrijven werken medewerkers zelfstandig, en beginnen ze pas met samenwerken tijdens vergaderingen of brainstormingsessies. Werkt jouw personeel ook vooral zelfstandig, dan sluit een open kantoorruimte misschien niet helemaal aan bij de bedrijfscultuur. Hiernaast vinden sommige werknemers een open kantoorruimte gewoon niet prettig, omdat zij juist van privacy houden. Tussen al hun medewerkers door naar hun bureau wandelen, kan hun enorm veel energie kosten en bovendien voelen zij zich er gewoon ongemakkelijk bij.

Productiviteit verbetert aanzienlijk

Je neemt de muren weg en de communicatie tussen de medewerkers verbetert direct. Althans, dat verwacht je. Een tegenovergesteld effect kan zijn dat jouw medewerkers juist sneller afgeleid zijn, waardoor de productiviteit aanzienlijk vermindert. Misschien willen ze toch nog even bespreken wat ze in het weekend hebben gedaan of wat ze volgend weekend gaan doen. Medewerkers zullen meer last hebben van geluid vanwege collega’s die constant op en neer wandelen of met elkaar overleggen, telefoons die continue afgaan en printers die overuren draaien. De gezelligheid zal absoluut verbeteren, maar of dit ook zo met de productiviteit gebeurt, is nog maar de vraag.

Bespaar geld met een open kantoorruimte

Kies je voor een open kantoorruimte, dan hoef je geen muren neer te zetten voor individuele kamers die je ook weer individueel moet opwarmen of verkoelen. Een open kantoorruimte kan in één keer worden verwarmd. Hiermee bespaar je kosten. Bij grotere ruimtes zal natuurlijk zonlicht niet altijd de gehele ruimte opwarmen. Veel werkgevers huren een grote heater om ruimere open kantoren een prettige temperatuur te geven. Let erop dat je kantoormeubelen niet naast verwarmingen, ventilatiesystemen of de airconditioning plaatst.

Of je nu besluit om voor een open kantoorruimte te kiezen, moet niet afhangen van de laatste trends, maar wat juist is voor de cultuur van jouw bedrijf. Een skilift en glijbaan zoals je die in de kantoren van Google vindt, zijn natuurlijk ook erg leuk, maar als de bedrijfsruimte klein is of je hebt weinig medewerkers, dan zal dit niets betekenen voor de productiviteit of de relatie tussen medewerkers. Creëer een werkplek die mooi aansluit op jouw bedrijfscultuur, waar jouw medewerkers gelukkig van worden. Met bovenstaande overwegingen en feedback vanuit je medewerkers is er voor elk bedrijf een passende oplossing te vinden.

Reacties