Foto: 2017/lente-schoonmaak.jpg

Fluitend door de lenteschoonmaak

Het is langer licht, de bloemetjes gaan bloeien en het zonnetje laat zich steeds vaker zien.

Hét moment om ook het huis eens te ontdoen van alle overbodige spullen en het laagje winterstof. Toch is de lenteschoonmaak niet iets waar de meeste mensen om staan te springen. Want waar begin je? Om je op weg te helpen, zetten we alvast een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Maak een lijstje

De kledingkast, de oven, de magnetron, de kastjes… Bedenken wat er precies moet worden schoongemaakt of opgeruimd is zo gedaan. Bedenken waar je moet beginnen is een heel ander verhaal. Om ervoor te zorgen dat die drempel niet zo hoog wordt dat je uiteindelijk helemaal niet meer begint, maak je het beste een lijstje. Bekijk per ruimte in huis wat er moet worden opgeruimd of schoongemaakt en maak hiervoor een checklist.

Iedere dag een beetje

Een heel huis in één keer opruimen en schoonmaken kost je zeker hele dag: eentje waar de meeste mensen als een berg tegenop zien. Door het opruim- en schoonmaakwerk te verdelen over meerdere dagen, ben je voor je gevoel minder tijd kwijt. Je kunt bijvoorbeeld per keer één ruimte aanpakken, zoals de kinderkamer, of de schoonmaak opdelen in soorten klusjes, van opruimen tot kastjes in- en uitruimen. Je moet er alleen wel voor uitkijken dat je het werk dat je al gedaan hebt in de tussentijd niet weer tenietdoet.

De juiste volgorde

Om het opruim- en schoonmaakwerk efficiënt te houden, is een goede volgorde belangrijk. Begin met opruimen van alle spullen die rondslingeren, zodat een ruimte er op het oog weer netjes uitziet. Her-sorteer daarna alle kasten, van keuken- tot kledingkasten. Gooi weg wat weg kan. Heb je een kastje leeggehaald, maak de binnenkant dan eerst schoon voordat je de spullen er terug in zet. Als alle kastjes weer netjes zijn ingeruimd, kun je de rest van het huis aanpakken. Vervang of was de kussenslopen (ook die op de bank), je dekbed, klopt het tapijt uit en was de gordijnen als dat nodig is. Daarna kun je beginnen met het afstoffen van alle meubels en het zuigen van de vloeren. Werk altijd van boven naar beneden, omdat vuil van bovenop de kasten naar beneden dwarrelt. Als je dan je vloer al gedweild hebt, kun je weer overnieuw beginnen. In de laatste fase kun je met schoonmaakmiddelen aan de slag.

Gebruik huis tuin en keukenmiddeltjes

Schoonmaakmiddelen bestaan in alle soorten en maten, maar vaak zijn ze erg prijzig en snel op. Gelukkig kun je ook prima schoonmaken met producten die je waarschijnlijk al lang in huis hebt. Soda is bijvoorbeeld heel geschikt om vieze luchtjes te laten verdwijnen, azijn ontkalkt en verfrist en citroen ontvet. De mogelijkheden zijn eindeloos:
- Stof af met een kledingroller
- Maak je oven of magnetron schoon met citroensap
- Gebruik een tandenborstel voor lastig bereikbare hoekjes en kiertjes
- Gebruik scheerschuim om de badkamerspiegel te ontdoen van vlekken

Bedenk of je iets over kunt laten aan een schoonmaakster

Het uitruimen van je kledingkast en je kastjes moet je zelf doen. Maar je kunt jezelf een hoop werk en tijd besparen door het grove schoonmaakwerk over te laten aan een huishoudelijke hulp. Denk bijvoorbeeld aan alle meubels afstoffen, de espressomachine schoonmaken, de badkamer schrobben of het schoonmaakwerk waarvoor meubels van hun plek moeten. Het zijn tijdrovende klusjes die een schoonmaakster graag van je overneemt.
Je hoeft daarvoor geen vaste schoonmaakster in dienst te nemen, ook eenmalig of af en toe kun je iemand laten komen die je helpt met het huishouden. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Met een paar tientjes bespaar je jezelf al een aantal uren schoonmaakwerk.

Reacties