Foto: schoonmaak

Grote schoonmaak in huis? 5 goede tips!

Is het lang geleden dat je een grote schoonmaak in huis hebt gedaan, maar is het binnenkort toch echt nodig?

Theo Vliegop 18 November 2022

Om zo efficiënt mogelijk te werken en je woning weer helemaal te laten glimmen is het goed om te weten hoe je dit het beste aanpakt. Wij hebben een aantal tips verzameld om je op weg te helpen!

Maak een schoonmaakplan

In de wilde weg beginnen met schoonmaken is mogelijk, maar de kans bestaat dat je dan snel het overzicht kwijt bent. Voor de grote schoonmaak is het daarom een goede tip om vooraf een schoonmaakplan op te stellen. Schrijf op welke schoonmaakklussen je allemaal wilt uitvoeren en welke klussen de hoogste prioriteit hebben. Door een schoonmaakplan op te stellen kun je goed plannen en voorkom je dat je belangrijke klusjes vergeet. De grote schoonmaak kan betrekking hebben op ruimtes als de woonkamer, keuken, bijkeuken, badkamer en slaapkamers, maar denk ook aan klusjes in de schuur of in de tuin.

Begin met opruimen

Voordat je daadwerkelijk begint met het schoonmaken van de ruimtes van je huis, is het eerst goed om eens flink te gaan opruimen. Je maakt het schoonmaken tenslotte niet makkelijker voor jezelf als er overal nog rommel ligt. Het schoonmaken kost dan veel meer tijd en dat moet je zien te voorkomen. Ruim rondslingerende spullen op en berg items op waardoor je het schoonmaken voor jezelf makkelijker maakt.

Gooi spullen weg die je niet meer nodig hebt

Je hebt ongetwijfeld wel spullen in huis die je niet of nauwelijks meer gebruikt. Echter nemen deze spullen wel ruimte in beslag, waardoor het er sneller rommelig uit komt te zien. Bij de grote schoonmaak is het dan ook goed om eens kritisch naar je spullen te kijken. Ruim je voorraadkast in de keuken op en kijk eens naar de bezittingen in je schuurtje of bijkeuken. Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker het wordt om de grote schoonmaak goed uit te voeren.

Verzamel de juiste benodigdheden

Om je huis weer spic en span te krijgen, heb je de juiste benodigdheden nodig. Wat je nodig hebt, hangt af van wat voor werkzaamheden je precies gaat doen. Producten die in ieder geval van pas komen bij een grote schoonmaak in huis zijn schoonmaakmiddelen, een dweil, sponzen, een stofzuiger, microvezeldoekjes, een ragebol en een sopje.

Wil je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Dan is een stoomreiniger ook zeer fijn om te hebben voor een grote schoonmaak. Met een stroomreiniger ben je in staat om onderdelen in huis grondig te reinigen. En dat met alleen water en geen chemische schoonmaakmiddelen. Met een stoomreiniger verwijder je eenvoudig vuil en bacteriën en het apparaat is te gebruiken voor meerdere doeleinden. Het is dan ook een product waar je veel profijt van hebt. Heb je een stoomreiniger slechts af en toe nodig, zoals bij een grote schoonmaak? Dan is een stoomreiniger huren een goed idee, zodat je deze niet zelf hoeft aan te schaffen. Bekijk welke schoonmaakklusjes je allemaal wilt oppakken in en rondom je huis en bepaal op basis daarvan welke spullen je absoluut nodig hebt. Dan kan het echte werk beginnen!

Concentreer je op één ruimte en activiteit tegelijk

Een belangrijke tip om het maximale uit je grote schoonmaak te halen, is door jezelf te concentreren op één ruimte en activiteit tegelijk. Ben je bezig met het schoonmaken van de woonkamer, ga dan niet ineens met je doekje naar de badkamer. Je werkt het meest efficiënt als je ruimte na ruimte schoonmaakt. Zo weet je precies wat je al gedaan hebt en wat er nog moet gebeuren en doe je geen dubbel werk.

Een schoonmaakplan opstellen, starten met opruimen, overbodige spullen weggooien, de juiste benodigdheden verzamelen en indien nodig gereedschap huren en concentreren op één ruimte en activiteit tegelijkertijd: het zijn goede tips om in gedachten te houden.

Reacties