Interieur fotografie met jouw smartphone

Wij hebben een aantal handige tips die je kunnen helpen bij interieur fotografie. Zo creëer jij prachtige foto’s met jouw smart phone! Lees snel verder!

Interieur fotografie & een smartphone? Wees niet bang!

Een smartphone heeft natuurlijk minder technische mogelijkheden dan een spiegelreflex camera, maar dat wilt niet zeggen dat je er geen mooie foto’s mee kunt schieten! Daarnaast heb je je smartphone altijd bij de hand en kun je hier meteen foto’s maken, bewerken en delen met de wereld. Wees niet bang voor je smartphone en het gebrek aan technische mogelijkheden maar maak juist gebruik van je creativiteit en maak iets moois!

Een raster helpt bij de compositie van je beeld
Toch zijn er een aantal functies op je smartphone waarmee je het maken van een foto eenvoudiger mooier maakt. Maak gebruik van de instelling: raster (grid of hulplijnen). Je ziet dan een raster met 6 of 8 vakken zodra je je mobiele camera opent. Het raster helpt bij de compositie van je beeld: je kunt zo een focuspunt bepalen en ziet meteen of de lijnen in het beeld recht lopen.Een raster helpt bij de compositie van je beeld

Bij de meeste foto’s is het mooier om je focuspunt niet in het midden van het beeld te hebben. Kies bij voorkeur voor een focuspunt op een van de snijpunten, dat zorgt voor een spannender beeld.

Als je je compositie hebt gekozen let dan ook op de horizontale en verticale lijnen in het beeld. Een scheve lijn kan namelijk erg storen. Probeer dus de lijnen van muren, tafels en andere meubels in de foto recht te krijgen, een raster kan daar ook bij helpen.Bij de meeste foto’s is het mooier om je focuspunt niet in het midden van het beeld te hebben. Kies bij voorkeur voor een focuspunt op een van de snijpunten, dat zorgt voor een spannender beeld.

Kies zelf het focuspunt
Je smartphone heeft een automatische focus waarmee je beeld wordt scherpgesteld. Soms is dat handig, maar je kunt ook zelf het heft in handen nemen en door je eigen focuspunt te kiezen. Stel de plek waarop je de aandacht wilt richten scherp door op het beeldscherm te tikken. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet. Handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen. Je krijgt dan naast dat punt een zonnetje in beeld te zien. Door op het scherm je vinger omhoog of omlaag te bewegen kun je het beeld lichter of donkerder maken.

Op de foto rechts is het focuspunt op de tafel gesteld waardoor deze minder overbelicht wordt.

Kies voor daglicht

Fotografeer bij voorkeur bij daglicht, dit zorgt voor een heldere foto. En dat oogt een stuk frisser en leuker uit dan een foto in schemering. Er zijn uitzonderingen waar een sfeervolle foto natuurlijk ook erg gezellig kan zijn. Maar daardoor zijn details minder zichtbaar.

Een flitser en digitale zoom op je smartphone zijn eigenlijk voor interieurfotografie no-go’s. Meestal worden de foto’s hier niet veel mooier van en kun je het daarom beter achterwege laten.

Een opgeruimd huis

In een huis wordt geleefd dus rondslingerend speelgoed, een bosje sleutels, een stapel post horen hier natuurlijk bij, maar op de foto hoef je dit niet perse te zien. Visuele ‘troep’ kan namelijk erg afleiden van wat jij wilt laten zien in je foto. Dus voordat je aan je interieur fotografie shoot begint: zorg voor een opgeruimd huis.

Verschillende hoogtes en hoeken

Kijk naar de ruimte op verschillende hoogten en hoeken, dit kan veel doen voor je compositie en beeld. Loop een rondje in de ruimte en bekijk datgene waar je een foto van wilt maken vanuit iedere hoek. Kijk daarbij vanuit ooghoogte naar het interieur en zak daarna door je knieën tot ongeveer 1 meter hoogte. Ga niet veel lager dan 1 meter want dit kan ook een vertekend beeld geven wat onnatuurlijk oogt. Soms kan een foto van boven ook goed werken, maar dit ligt aan elke situatie en het beeld wat je wilt creëren.

De wereld van interieur fotografie

Hopelijk hebben wij je met deze tips iets meer kunnen informeren in de wereld van interieur fotografie. Wij zijn erg benieuwd naar jouw resultaat! Deel jouw interieurfoto’s met Woodville op social media (tag #Woodville) of mail ze naar ons en wij zorgen voor een repost!