Hoe kies je de juiste meubelwielen?

Wat is er nu leuker dan een eigen draai te kunnen geven aan een meubelstuk?

Guido van Loon 25 Mei 2022

Of je het meubelstuk nu volledig zelf hebt gemaakt of enkel wilt upgraden – met wieltjes ben je verzekerd van een functioneel en bijzonder stijlvol meubelstuk. Maar, het kiezen van de juiste meubelwielen is zo gemakkelijk nog niet. In dit artikel vertellen we je daarom waar je op moet letten als je meubelwielen aan wilt schaffen.

1. Wat je wilt voorkomen

Er zijn een aantal fouten die veelvuldig gemaakt worden bij deze wielkeuze:

- De wielen gaan niet goed samen met het vloeroppervlak. De meubelwielen kunnen in zo’n geval niet soepel rollen over het vloeroppervlak en het vloeroppervlak zelfs beschadigen.
- De wielen passen niet bij het gewicht van het meubelstuk. Het gewicht van het meubelstuk zorgt voor weerstand op de meubelwielen. Als het meubelstuk te zwaar is, zullen de meubelwielen niet meer soepel kunnen rollen. Ook kun je er de wielen mee beschadigen, waardoor deze in het ergste geval af kunnen breken.
- De wielen worden op de verkeerde manier bevestigd. Verkeerde bevestiging van de meubelwielen zorgt ervoor dat deze niet juist en niet veilig kunnen functioneren. Dit kan beschadigingen aan het meubelstuk én aan jezelf opleveren.

2. Waar je op wilt letten

Om deze fouten voor te zijn, zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten:

Kies het juiste loopvlak. Of meubelwielen samengaan met het vloeroppervlak, heeft te maken met het loopvlak van de meubelwielen. Kunststoffen als polyamide en nylon zijn doorgaans de beste keuze. Deze materialen zijn zacht voor het vloeroppervlak, hebben een lage rolweerstand en laten geen sporen na.
Kies de juiste wielsoort. Zowel bokwielen als zwenkwielen kunnen bijzonder veel gewicht dragen. Dit maakt ze voor vrijwel ieder meubelstuk geschikt. Ze verschillen enkel in het rolvermogen; bokwielen kunnen enkel naar voren en naar achteren bewegen, zwenkwielen kun je alle richtingen in bewegen.
Verdiep je in de juiste bevestiging. Als je meubelwielen aanschaft, zal er altijd een handleiding bijgevoegd zijn. Het is verstandig om deze nauwkeurig door te nemen, zodat je weet hoe je de meubelwielen dient te bevestigen.

Reacties