Foto: raamtextiel squid

Dag, licht! Houd de zon te vriend in huis

Word jij ook zo vrolijk wanneer de zon rijkelijk je woning in stroomt?

Een woonkamer die baadt in het licht, een slaapkamer waar overdag de zon vrolijk straalt ... Zelfs in de badkamer is een raam een plus. Zonlicht in huis heeft vele voordelen. In een modern interieur is het echter de kunst om daglicht optimaal binnen te laten en tegelijkertijd je privacy te beschermen.

In onze steeds kleiner wordende woningen is daglicht meer dan ooit een graag geziene gast. Wie een woning inricht, houdt er dan ook maar beter rekening mee dat hij de zon aan zijn kant houdt. Lampe Textiles, producent van het innovatieve, transparante raamtextiel Squid, levert de oplossing voor wie op een stijlvolle manier zijn interieur in het licht wil hullen. En de voordelen dat licht? Die zijn talrijk.

1. Fysieke gezondheid

Heel wat kwaaltjes zijn te vermijden door elke dag voldoende zonlicht op te nemen. Daglicht zorgt er immers voor dat het lichaam vitamine D aanmaakt, een essentiële vitamine voor een stevig beendergestel.

2. Een goed humeur

Daglicht beïnvloedt ons humeur meer dan we zelf denken. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat zonlicht ons opgewekter maakt en de kans op depressieve gevoelens vermindert. Dat komt door het gelukshormoon serotonine, dat overvloediger aangemaakt wordt onder invloed van de zon.

3. Biologische klok

Het menselijk lichaam heeft een biologisch ritme, dat afhangt van daglicht en natuurlijke duisternis. Opstaan met natuurlijk licht zorgt ervoor dat ons lichaam veel sneller ontwaakt en vervolgens ook actiever is gedurende de dag.

4. Nachtrust

Daglicht en nachtrust? Het klinkt tegenstrijdig, maar onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen toonde recent nog aan dat blootstelling aan zonlicht in de daaropvolgende nacht tot een diepere en ononderbroken slaap leidt.

5. Productiviteit

De combinatie van daglicht en frisse lucht maakt je tot 15% productiever, blijkt uit onderzoek. Zeker wie dikwijls thuis werkt, kiest dus maar beter een werkplekje uit waar de zon ook aanwezig is.

6. Minder stress

Wie veel tijd doorbrengt in een ruimte met weinig daglicht, heeft een hoger gehalte stresshormoon in zijn bloed. Wat geldt in een kantoorruimte, geldt dus zeker ook thuis: de inrichting van de ruimte kan helpen om stress te bestrijden.

7. Energiezuinige verlichting

De zon is een gemakkelijke en gratis lichtbron. Heb je voldoende daglicht in huis, dan hoef je een groot deel van de dag minder bij te verlichten met kunstlicht. En dat is dan weer goed voor je portemonnee en voor het milieu.

 

 

 

Reacties
Anderen bekeken ook