Raamdecoratie: de voordelen en soorten op een rijtje

Raamdecoratie is tegenwoordig niet meer weg te denken. In bijna elk huis waar je komt, is wel raamdecoratie aanwezig.

31 Maart 2021

Merken zoals Luxaflex bieden veel soorten raamdecoratie aan van perfecte kwaliteit.  Iedere vorm van raamdecoratie is anders en elke decoratie heeft dus weer een ander voordeel. Het voornaamste doel van raamdecoratie is om de zon buiten te houden, maar ook omdat het meer privacy geeft. 

Er zijn dus verschillende soorten voordelen die je krijgt met raamdecoratie. Met raamdecoratie kun je voornamelijk je huis verduisteren. Daarvoor heb je drie verschillende soorten stoffen waaruit je kan kiezen: een verduisterende stof, een semi-transparante stof en een transparante stof. 

Ook zorgt raamdecoratie voor temperatuurregulatie. Doordat zonlicht wordt tegengehouden wordt hiermee ook de temperatuur bepaald. Doordat het zonlicht gedempt wordt, komt er automatisch minder warmte binnen. Dat is natuurlijk heel handig voor als het zomer is, maar hoe zit dat dan met de winter? Als het winter is, kun raamdecoratie er ook voor zorgen dat de warmte binnen blijft. Verder is raamdecoratie ook energiebesparend, doordat je in de winter de warmte binnen kan houden, hoef je je verwarming minder hoog te zetten en dat scheelt je dus in de energiekosten. 

Waar je misschien minder snel aan denkt, is dat raamdecoratie een grote invloed heeft op de sfeer in huis. Als je vrij eenvoudige raamdecoratie hebt, dan kan het soms wat kil lijken, maar als je mooie of sfeervolle raamdecoratie koopt, dan is het al meteen een stuk minder kil. Een goed voorbeeld van raamdecoratie die meer sfeer geven in huis zijn jaloezieën. Deze geven een natuurlijke, subtiele en sfeervolle uitstraling.

Naast jaloezieën zijn er natuurlijk meer verschillende soorten raamdecoratie. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Zo heb je: 

Plisségordijnen: dit zijn gordijnen voorzien van een geplooide stof. Deze soort raamdecoratie is in verschillende materialen te verkrijgen. Voor meer isolatie kun je kiezen uit een plisségordijn met een verduisterende en dubbele honingraat stof. Doordat de binnenlaag van aluminium voor veel isolatie zorgt, is het soms zelfs meer isolerend dan een raam met dubbel glas, zonder raamdecoratie. 
Rolgordijnen: Rolgordijnen zijn eenvoudige gordijnen die je gemakkelijk omhoog en omlaag kunt doen aan de hand van een ketting en zijn bijna overal te gebruiken en verkrijgbaar in vele soorten, maten, kleuren en materialen. Het rolgordijn is daarom toepasbaar binnen ieder interieur. Rolgordijnen zijn veelal te verkrijgen in verduisterende en lichtdoorlatende stoffen. 
Duo rolgordijnen: deze hebben dezelfde werking als normale rolgordijnen, alleen is de stof anders. Deze bestaat namelijk uit twee verschillende stoffen die de vorm hebben van horizontale banen en die zich met elkaar afwisselen. Eén stof is transparant en de andere stof is semi-transparant. Het lichtinval kun je dus zelf bepalen.
Lamellen: deze bestaan uit rails en verticale lamellen. Lamellen zijn gemaakt van PVC, welke een isolerende en verduisterende werking hebben. Ook met lamellen kun je zelf het lichtinval bepalen. Je kunt ook zelf kiezen hoeveel privacy je wil d.m.v. de bepaling van de stand (open, deels open of gesloten) van de lamellen. 
Shutters: Shutters zijn houten luiken die bevestigd zijn aan de binnenkant van je woning. Ze zijn voorzien van horizontale lamellen die je handmatig kunt kantelen. Ze zijn verduisterend en isolerend, aangezien hout geen licht doorlaat en het geen warmte geleidt.
Vouwgordijnen: Zoals de naam als doet vermoeden vouwen vouwgordijnen zichzelf op. Een vouwgordijn herken je aan horizontale plooien in de stof en het ketting of koord waarmee ze bediend kunnen worden. 
Gordijnen: De 'gewone' gordijnen zijn bevestigd aan rails of aan ringen bevestigd en zijn te verkrijgen in veel soorten stoffen en kleuren. Ook bij deze raamdecoratie kan er worden gekozen uit een transparante, semi-transparante of verduisterend stof.

Reacties