Foto: 2017-10/Top-down-bottom-up-plissegordijn.png

Hoe werkt een top down bottom up plisségordijn?

Plisségordijnen zijn niet meer weg te denken uit woonkamers.

Langzamerhand heeft deze vorm van raamdecoratie de harten van vele mensen gestolen en dat heeft met de uniekheid van plisségordijnen te maken. Met plisségordijnen kun je ervoor zorgen dat er alleen in het midden van het raam stof hangt. Ideaal voor in je woonkamer, je hebt namelijk voldoende licht in huis, maar behoudt toch je privacy.

Hoe ziet een top down bottom up plisségordijn eruit?

Een stof die alleen in het midden van het raam hangt? Hoe ziet dat er precies uit en wat moet ik mij daarbij voorstellen? Het gaat dan om een top down bottom up plisségordijn en zoals de naam zegt, kun je zowel de bovenkant als de onderkant bedienen. Het raam is boven en onder deze stof wel gewoon zichtbaar en daarom komt er via zowel boven als onder voldoende licht binnen. De plisségordijnstof hangt door middel van koorden voor het midden van het raam. Deze dunne, maar sterke koorden zijn vaak in dezelfde kleur als de plisségordijnstof en storen dus niet. Hieronder zie je een voorbeeld van een top down bottom up plisségordijn.

Hoe werkt een top down bottom up plisségordijn?

Een top down bottom up plisségordijn wordt ook wel ‘vrijhangend plisségordijn’ genoemd en dat komt, omdat de stof ‘vrij’ kan hangen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat de stof in het midden komt te hangen? Je kunt een plisségordijn op 2 manieren bedienen:
- Koordbediening
- Handgreepbediening

Hoe werkt een top down bottom up plisségordijn met koordbediening?

Je kunt een top down bottom up plisségordijn bedienen met een koordbediening, zo kun je het ook zien op bovenstaande afbeelding. Wat je daar ook ziet is dat het plisségordijn twee koorden heeft, een koord aan de linkerkant en aan de rechterkant. Met het linkerkoord kun je de onderkant van het plisségordijn bedienen:
1. Je trekt voorzichtig aan het koord richting de rechterkant en bepaalt de gewenste hoogte van de onderkant van het plisségordijn
2. Vervolgens beweeg je het koord richting de linkerkant, om zo het koord vast te zetten. Het werkt op een zelfde manier zoals je jaloezieën bedient.
Met het rechterkoord kun je de bovenkant van het plisségordijn bedienen.
1. Dit doe je door voorzichtig aan het rechterkoord te trekken richting de linkerkant en zo kun je de bovenkant van het plisségordijn laten zakken tot de gewenste hoogte
2. Vervolgens beweeg je het koord weer richting de rechterkant, om het koord vast te zetten

Hieronder kun je een voorbeeld zien hoe een top down bottom up plisségordijn met koordbediening werkt:

Hoe werkt een top down bottom up plisségordijn met handgreepbediening?

Je kunt top down bottom up plisségordijnen ook bedienen met een handgreep en dit werkt een stuk eenvoudiger. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien is het plisségordijn voorzien van een bovenprofiel met een handgreep en een onderprofiel met handgreep. Je hebt dus ook hierbij 2 bedieningen en je raadt het al:
De handgreep aan de bovenkant is om de bovenkant van het plisségordijn te bedienen.
De handgreep aan de onderkant is om de onderkant van het plisségordijn te bedienen.

Top down bottom up plissegordijn met handgreep

Hoe blijft een top down bottom up plisségordijn met handgreep hangen?

Wat voor veel mensen een raadsel is, is hoe een top down bottom up plisségordijn met handgreepbediening nou blijft hangen? Een plisségordijn met deze bediening en uitvoering is voorzien van hele sterke spankoorden, door de spanning op het koord blijft het plisségordijn hangen,

Hieronder kun je een voorbeeld zien hoe een top down bottom up plisségordijn met handgreepbediening werkt: 

De voordelen van een plisségordijn met koordbediening

Als je beide voorbeelden hebt bekeken dan zie je duidelijke verschillen tussen de bedieningen en heb je wellicht een idee wat je mooier of makkelijker vind. Toch zijn er een aantal verschillen tussen een handgreep- en koordbediening die niet direct zichtbaar zijn en toch voordelen en nadelen met zich meebrengen. Hieronder vind je de voordelen van koordbediening:
Plisségordijnen kunnen tot 3 meter breed geproduceerd worden als zij een koordbediening hebben.
Plisségordijnen kunnen tot 2,6 meter hoog geproduceerd worden als zij een koordbediening hebben.
Je hoeft plisségordijnen met koordbediening alleen aan de bovenkant te bedienen. Je hoeft dus niet bijvoorbeeld in je vensterbank te boren om de onderkant de monteren.
Je hebt keuze uit 4 soorten montagesteunen als je kiest voor een plisségordijn met koordbediening.
Plisségordijnen met koordbediening kunnen ook op een grote hoogte worden gemonteerd, door middel van lange koorden.

De voordelen van een plisségordijn met handgreepbediening

Natuurlijk heeft een plisségordijn met handgreep ook voordelen:
Een plisségordijn met handgreepbediening is kindveilig. Er zijn namelijk geen lange koorden waar kinderen mee kunnen spelen.
Een handgreepbediening is geschikt voor ramen waar u niet makkelijk bij de zijkant van het raam komt, de handgreep zit namelijk in het midden van het raam.

Wat zijn de voordelen van een top down bottom up plisségordijn?

Plisségordijnen zijn dus voor vele ramen en situaties geschikt, maar dat is niet het enige voordeel van top down bottom up plisségordijnen.
Top down bottom up plisségordijnen zorgen voor privacy. Je kunt deze privacy zelf bepalen door het raam helemaal af te sluiten of in het midden van het raam te hangen. Heb je bijvoorbeeld een woonkamer waar veel mensen langs lopen dan kun je het plisségordijn op ooghoogte hangen van de mensen die langs lopen, zij kunnen dan niet naar binnen gluren.
Top down bottom up plisségordijnen zijn geschikt voor grote en brede ramen, maar ook juist weer voor hele smalle ramen. Heb je bijvoorbeeld een erker dan is een top down bottom up plisségordijn erg geschikt.
Je kunt spelen met de lintinval, je kunt zelf bepalen waar de stof hangt voor het gedeelte waar de zon naar binnen schijnt. Als je bijvoorbeeld tv kijkt dan kun je het plisségordijn zo hangen dat de zon wordt tegengehouden, maar je wel voldoende daglicht binnen hebt.
Je hebt keuze uit vele soorten stoffen: verduisterend, black –out, transparant en lichtdoorlatend.
Je hebt keuze uit meer dan 200 kleuren, voor ieder interieur is er dus een geschikt plisségordijn.
Top down bottom up plisségordijnen kunnen op verschillende soorten manieren worden gemonteerd en daarom zijn ze geschikt voor vele soorten ramen. Je kunt dus ook voor een dakraam of een kiepkantelraam een top down bottom up plisségordijn hangen.

Hoe monteer je een top down bottom up plisségordijn?

De montagehandleiding verschilt natuurlijk per montagesteunen. Als je plafondclips (voor aan het plafond), wandsteunen (voor op de muur of het kozijn) of voorsprongsteunen (net als wandsteunen, maar dan verstelbaar) gaat monteren dan kun je onderstaande handleiding gebruiken:
Stap 1:
Teken met een potlood waar de boorgaten voor de steunen op het plafond, wand of kozijn komen. Let op dat de gaten op een gelijke lijn komen.

Stap 2:
De steunen kunnen niet strak tegen een muur gemonteerd worden. Er moet 5 mm ruimte zijn om de lange kant van de steun nog naar achter te bewegen (dit is nodig bij demontage).

Stap 3:
De steunen moeten minimaal 50 mm van de buitenkant van het plisségordijn komen. De rest van de steunen moet hier tussen evenredig verdeeld worden.

Stap 4:
Boor de steunen in het plafond, wand of kozijn.
Boor je in hout → Gebruik dan alleen schroeven.
Boor je in gips of beton→ Gebruik dan ook de pluggen.

Stap 5:
Klik vervolgens met systeem in de plafond, wand of kozijn. Je hoort een harde klik.

Welke uitvoeringen zijn er naast top down bottom up plisségordijnen?

Naast het top down bottom up systeem, kun je ook kiezen voor een anders systeem. Zo kun je kiezen voor eens standaard uitvoering of een dag en nacht systeem.

Standaard plisségordijn

Een plisségordijn met standaard uitvoering werkt hetzelfde als bij een rolgordijn. Je kunt het doek van boven naar beneden bedienen met een koord, ketting of handgreep.

Dag nacht systeem

Een dag nacht systeem bestaat uit twee plisségordijnen die boven elkaar hangen. Je kunt kiezen voor twee kleur- of stofmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verduisterende stof voor `s avonds en een lichtdoorlatende of transparante stof voor overdag. Ook kun je kiezen voor twee verschillende kleuren, als je bijvoorbeeld niet kunt kiezen of een kleur misschien toch te gewaagd vind voor altijd.

Dag en nacht plissegordijn

Welke plisségordijnstoffen zijn het meest geschikt voor de woonkamer?

Eerder werd al aangegeven dat een top down bottom up plisségordijn ideaal is om in een woonkamer op te hangen in verband met privacy en de lichtinval. Als stof kiezen de meeste mensen voor een lichtdoorlatende stof, omdat je voldoende licht binnenkrijgt in de ruimte, maar de stof niet transparant is, dus je hebt voldoende privacy.
Welke plisségordijnkleuren zijn het meest geschikt voor de woonkamer?
Qua kleuren kun je het beste een kleur kiezen die terugkomt in je interieur. De meeste mensen kiezen een veilige, rustige kleur zoals wit, grijs of bruin. Deze natuurlijke kleuren zijn gemakkelijk te combineren met andere kleuren en hier raak je niet op uitgekeken.

Welke plisségordijnstoffen zijn het meest geschikt voor de keuken?

Een top down bottom up plisségordijn zie je vaak terugkomen in keukens. In een keuken is het belangrijk dat je veel licht hebt en daglicht is prettiger dan kunstmatig licht. Toch wil je in een keuken wel raamdecoratie, om de scherpe zon buiten te houden, om de warmte in de zomer tegen te houden of de warmte in de winter binnen te houden. Daarnaast kun je ook privacy willen in je keuken, sommige keukenramen staan erg in het zicht en dan wil je misschien niet dat iedereen kan zien dat je de afwas van gister hebt laten staan. Een lichtdoorlatende of transparante stof is het meest ideaal in de keuken.

Welke plisségordijnstoffen zijn het meest geschikt voor de slaapkamer?

In een slaapkamer is het belangrijk dat de ruimte verduisterd wordt. Je wilt niet wakker liggen, omdat het te licht is in de kamer. Een top down bottom up plisségordijn in een verduisterende stof is ideaal voor in een slaapkamer, je hebt `s avonds volledige verduisterring en kunt het plisségordijn overdag in het midden van het raam hangen voor privacy. Het is wel aan te raden om een plisségordijn met een dubbele honingraatstof te bestellen, want anders komt er alsnog licht binnen via de gaten waar de koorden doorheen lopen. In een slaapkamer van volwassenen zie je vaak weer rustige en natuurlijke kleuren zoals wit, grijs of bruin.

In een kinderkamer zie je vaker kleur terug en dat moet ook wel in een kinderkamer. Voor een jongenskamer zie je vaak de kleuren blauw, groen of geel terug. Een meisjeskamer wordt vaak bekleed met een roze, paars of rood plisségordijn.

Welke plisségordijnstoffen zijn het meest geschikt voor de werkkamer?

Een top down bottom up plisségordijn is ook zeer geschikt voor een werkkamer of kantoor. In een kantoor wil je vaak veel licht, maar niet te fel zonlicht zodat je je beeldscherm niet meer kunt lezen. Met een top down bottom up plisségordijn kun je de stof weer hangen voor alleen het gedeelte waar de zon binnen komt. Afhankelijk van hoe de zon de ruimte binnen schijnt, kiezen de meeste mensen voor een transparante stof en anders een lichtdoorlatende stof. Met een transparante stof kun je toch naar buiten kijken en dan voelt het misschien minder vervelend om binnen aan het werk te zijn. Qua kleuren zie je vaak wit terug en soms de kleur van het bedrijfslogo.

Zijn plisségordijnen geschikt voor in de badkamer?

Plisségordijnen zijn niet geschikt om in een badkamer te hangen, de stof is daartegen niet bestand. De stof zal na verloop van tijd gaan schimmelen en dat wil je natuurlijk niet. Mocht je op zoek zijn naar raamdecoratie voor je badkamer dan kun je denken aan rolgordijnen. Verduisterende stoffen zijn vaak bestand tegen water, omdat ze voorzien zijn van een speciale coating en daarnaast zorgt de verduistering voor privacy wat natuurlijk prettig is in de badkamer. Hier vind je verduisterende rolgordijnen op maat speciaal voor in de badkamer.

Reacties