Foto: raamdecoratie

Het gordijn, meer dan een lap stof

In tegenstelling tot vroeger toen gordijnen voornamelijk een isolerende en inkijk werende functie hadden, hangen we vandaag de dag veelal een gordijn op voo

Afhankelijk van je smaak kunnen gordijnen echter een flinke som geld kosten. Het is daarom niet onbelangrijk dat je van te voren goed beslagen op het ijs komt en weet waar je op moet letten. Een handige site waar je een heleboel informatie vindt over verschillende soorten gordijnen, hun functies en toepasmogelijkheden is raamdecoratie.com.

Voordat je gordijnen aanschaft

Voordat je je überhaupt gaat verdiepen in stofjes, kleurtjes en gordijnsystemen, kijk je eerst eens naar je interieur. Een lamel of rolgordijn in een uniekleur is als raamdecoratie vrij neutraal en kan je altijd wel ophangen. Deze zijn niet van zo'n grote invloed op de uitstraling van je inrichting als draperieën, plisségordijnen of het luxere soort vouwgordijn. Bij de aanschaf van gordijnen hou je er daarom rekening mee dat ze matchen met de zitmeubelen, het tapijt of kleed dat op de vloer ligt. Let ook op de lichtinval van buiten. Textielsoorten met een vleug kleuren anders in een kamer met meerdere, dan met een enkel raam.

Enkele praktische tips

Wanneer je weet wat je wil, is het tijd om je gordijnen te gaan inmeten. Dat lijkt moeilijker dan het is. Met meethulpen weet je echter binnen een uurtje wat je nodig hebt én hoeveel het gaat kosten. Waar je bij het inmeten wel even op dient te letten is dat:
- je rekening houdt met krimp, met name met linnen komt dit nogal eens voor
- je alle gordijnen van een kleur tegelijkertijd bestelt, dit voorkomt verschil in kleurnuance
- gordijnen de optische grootte van een ruimte bepalen, hoe drukker de stof, des te kleiner de kamer lijkt
- de gordijnen niet de warmteafgifte van de radiatoren gaan belemmeren
- je bij hoge plafonds kiest voor dubbele plooien.

Als sfeermaker hebben gordijnen een belangrijke functie. De manier van plooien, eventueel een voering erachter en het ophangsysteem spelen daarbij een grote rol. Beknibbel daarom niet op een metertje extra stof, de kwaliteit van de rails of het bedieningssysteem. Door bij de aanschaf enkele tientjes extra uit te geven bespaar je je hoop ergernis van stroef lopende of niet naar wens hangende gordijnen.

Reacties