Foto: led-verlichting

Energiezuinige verlichting

Duurzaamheid is een belangrijk thema geweest de laatste tijd. Dat is niet zo gek, want het leven wordt duurder en we beseffen steeds meer hoe belangrijk het is om goed voor het milieu te zorgen.

Koen 29 Juli 2023

Wil jij ook energiezuiniger leven, dan denk je waarschijnlijk aan tips als korter douchen, minder stroom gebruiken of je eigen energie opwekken. Maar wist je dat je in en om het huis ook kunt kiezen voor energiezuinige verlichting? We vertellen je meer!

Waarom investeren in energiezuinige verlichting?

Er zijn verschillende goede redenen om te willen investeren in energiezuinige overkapping of veranda verlichting. Zo heeft energiezuinige verlichting een lagere impact op het milieu. Wanneer je kijkt naar LED verlichting, dan worden hier minder kwik en andere schadelijke stoffen voor gebruikt dan bij andere soorten lampen. Ook verbruiken LED lampen minder energie, waardoor er minder broeikasgassen uitgestoten worden en is er sprake van verminderde belasting van natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast is de lichtkwaliteit beter en gaan LED lampen langer mee.

Kies voor LED

Zoals we eerder al meldden, zijn LED lampen erg energiezuinig en gaan deze langer mee dan traditionele lampen. Hierdoor bespaar je niet alleen op de energierekening wanneer je overkapping verlichting of veranda verlichting bestaat uit LED lampen, maar hoef je de lampen ook minder vaak te vervangen. Wist je dat LED lampen tot wel 80% minder energie verbruiken dan gewone, traditionele lampen? Daarnaast kun je met bepaalde LED lampen vaak ook de lichtsterkte en de lichtkleur aanpassen, waardoor je de sfeer volledig kunt bepalen.

Maak gebruik van sensoren of timers

Door lampen alleen te gebruiken wanneer je ze nodig hebt, kun je ook gemakkelijk energie besparen. Je hebt hiervoor verschillende opties. Zo kun je een timer instellen, zodat de lichten op een bepaalde tijd aangegaan of uitgezet worden. Je kunt ook kiezen voor een bewegingssensor: deze zorgt ervoor dat de lampen aangaan wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Erg handig voor bij de voordeur of achterdeur, zodat je gemakkelijk het sleutelgat kunt vinden om de deur te openen!

Een extra tip: kies voor lichtkleuren met een lagere lichttemperatuur, zoals warm wit. Deze kleuren verbruiken namelijk minder energie.

Reacties