Foto: wonennl-thuiswerken

Duurzame kantoormeubelen: een stap naar een groenere werkomgeving

Je ecologische voetafdruk verkleinen

Marlies 26 Juli 2023

In de huidige tijd, waarin duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker worden, is het creëren van een groen kantoor niet langer een optionele overweging, maar eerder een ethische verplichting.Duurzame kantoormeubelen spelen een essentiële rol in het bevorderen van een milieuvriendelijke werkplek, waarbij zowel het welzijn van werknemers als de impact op het milieu niet uit het oog verloren worden.

Als je je verantwoordelijk voelt voor het behoud van het milieu en een positieve impact wil maken op de planeet, dan kies je voor de inrichting van kantoor voor duurzame materialen. Zeker als werkgever kun je dan een trots voorbeeld zijn voor je werknemers en het bewustzijn en de betrokkenheid van medewerkers vergroten. Daarnaast investeer je in behalve een duurzame en verantwoorde toekomst voor onze planeet, ook in het welzijn van medewerkers. Een win-win situatie, lijkt ons. En niet alleen voor werkgevers en grote kantoren, maar ook als je een eigen kantoorruimte thuis inricht. Er kleven immers een hoop voordelen aan het gebruik van duurzame kantoormeubelen, denk bijvoorbeeld aan hoe milieuvriendelijk ze eigenlijk zijn.

Je ecologische voetafdruk verkleinen

Duurzame kantoormeubelen worden immers geproduceerd met minimale schade aan het milieu. Vaak zijn ze gemaakt van gerecyclede materialen, hernieuwbare bronnen en vaak worden vervaardigd met methoden die de ecologische voetafdruk verminderen. Bovendien zijn zulke duurzame meubels ook nog eens beter voor de gezondheid. Vaak worden schadelijke chemicaliën, zoals formaldehyde en andere vluchtige organische stoffen vermeden in het productieproces, dat ongetwijfeld bijdraagt aan een veiligere en gezondere werkomgeving. Met duurzame materialen worden de risico’s op gezondheidsklachten verminderd en krijg je een schone en gezonde werkplek en minder zieke werknemers.

Duurzame kantoormeubelen als duurzame investering voor bedrijven

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de langere levensduur: Duurzame kantoormeubelen worden ontworpen met oog op duurzaamheid en kwaliteit. Ze zijn doorgaans steviger en gaan langer mee dan goedkopere alternatieven. Dit zorgt op zijn beur weer voor minder afval en vermindert de noodzaak om regelmatig nieuwe meubels aan te schaffen. Een overweging waard, vind je niet? Bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en een groene werkplek bevorderen, genieten dan vaak ook van een positiever imago bij klanten, werknemers en investeerders. Hoewel duurzame kantoor meubelen aanvankelijk een hogere investering kunnen vereisen, kunnen ze op de lange termijn zeker kostenbesparend zijn. De duurzaamheid en langere levensduur verminderen de vervangingskosten en de hogere productiekwaliteit kan resulteren in minder reparaties en onderhoud.

Hernieuwbare materialen

Een van de meest opvallende kenmerken van duurzame meubels is de aandacht voor materialen. Deze meubels worden vaak vervaardigd uit hernieuwbare en recyclebare grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan bamboe, FSC-gecertificeerd hout, kurk, gerecycled kunststof en organische stoffen. Door te kiezen voor meubels gemaakt van deze materialen, vermijden we tezamen de exploitatie van kwetsbare ecosystemen en dragen we bij aan het behoud van onze natuurlijke habitats.

Refurbish is the new fabulous!

Maar ook als je thuiswerkt en je thuis een ruimte hebt omgezet naar een eigen kantoor, is het natuurlijk behalve de functionaliteit van de indeling, ook van belang om aandacht te hebben voor duurzaamheid. Waarom splinternieuwe meubels kopen als je met een sprankelend karakter en een vleugje geschiedenis je werkplek kunt verfraaien? Kies bijvoorbeeld voor een refurbished bureaustoel; zo krijgt het meubilair een tweede leven en zo creëer je ook een optimale werkbeleving en draag je je steentje bij aan het milieu. Zo kun je tevens met trots vertellen dat je duurzaam bezig bent en een bewuste keuze maakt zonder in te leveren op kwaliteit en stijl. Bovendien is refurbished kantoormeubilair vaak budgetvriendelijk, waardoor je kunt genieten van hoogwaardige meubelstukken zonder je bankrekening te plunderen.

Een groenere werkomgeving

En behalve het gebruik van duurzame materialen op kantoor, kan er natuurlijk ook op andere manieren duurzaam gewerkt worden. Energiezuinige verlichting, tweedehands kasten en lockers en duurzame kantoorbenodigdheden zoals herbruikbare schrijfmaterialen, eco-vriendelijke nietjes en milieuvriendelijke plakband zijn voorbeelden van een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Ook zaken als het verbruik van minder papier, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en plastic wegwerpartikelen door te investeren in herbruikbare servies en bestek zijn mooie alternatieven. En wat plantjes op kantoor doet ook geen kwaad. Zo wordt de luchtkwaliteit verbetert en een rustgevende en inspirerende werkomgeving gecreëerd.

Reacties