Foto: 2015/Thuisbioscoop-luidsprekers.jpg

Geniet van je eigen thuisbioscoop met goede luidsprekers

Wat maakt het kijken naar een film in de bioscoop nu zo extra bijzonder?

Ten eerste je bent een avondje uit, op de tweede plaats komt vaak het feit dat je een film in 3D kunt bekijken en ten derde – maar zeker niet op de laatste plaats – voor het geluid. Het geluid in de bioscoop is natuurlijk fenomenaal. Sinds de eerste surround sound film in de jaren 90 van de vorige eeuw is dit eigenlijk niet mee weg te denken in de bioscoop. Het gaf een extra dimensie aan de film.

Achter je!

Het nieuwe surround sound in de films zorgde ervoor dat er niet alleen voor je op het witte doek iets gebeurde. Het zette je zintuigen op scherp, want er ritselde zomaar iets naast je in het struikgewas tijdens Jurassic Park of een helikopter leek van achter je te komen in Die Hard. Een nieuwe manier van filmkijken was hiermee een feit. En eigenlijk was het thuis knus op de bank een filmpje kijken ineens niet meer zo intens als voorheen. Gelukkig kun je met een goede Home Cinema set dezelfde geluidsbeleving creëren.

Goede luidsprekers

Er zijn verschillende grote merken op de markt die kwaliteitsluidsprekers maken voor het aanleggen van een thuisbioscoop. Bose, Philips, LG en Sony hebben allemaal hun eigen luidsprekers ontwikkeld die de beleving van een film in de bioscoop zeker evenaren. Voor het aanleggen van je thuisbioscoop is het heel belangrijk dat je verschillende speakers hebt die het geluid verdelen, zodat je ook naast, achter en voor je de geluiden hoort.

Losse luidsprekers

Voor de optimale geluidsbeleving is het aan te raden om voor een systeem met losse luidsprekers te kiezen. Meestal bestaat een geluidsset voor een thuisbioscoop uit vijf opzichzelfstaande luidsprekers. Voor de bastonen is er een subwoofer en vervolgens zijn er vier luidsprekers, waarvan je er twee bij de televisie plaatst en twee naast of achter je zitplaats. Er zijn luidsprekers met draden, maar ook draadloze speakers. Welke je kiest hangt eigenlijk helemaal af van je eigen smaak en interieur. Om het helemaal geweldig te maken kun je ook kiezen voor luidsprekers die je kunt ophangen.

Geluidsinstallatie

Met luidsprekers alleen ben je er eigenlijk nog niet. Voor het allerbeste geluid kun je beter het geluid van de blu-ray- of dvd-speler over een goede geluidsinstallatie laten lopen. Hier kun je vaak namelijk het geluid nog instellen op spraak, film, muziek of andere voorgeprogrammeerde instellingen, waardoor je beleving van de film nog beter wordt. Pak de popcorn er maar vast bij, want dat wordt genieten van een bioscoopervaring, bij je thuis.

Reacties