Foto: 2019/Zo-krijg-je-betere-wifi-in-huis.png

Zo krijg je betere wifi in huis

Lang leve het internet, we kunnen inmiddels bijna niet meer zonder.

Guido van Loon

Thuis gebruiken we wifi via onze smartphone, laptops en tablets, kijken we Netflix via wifi en streamen we muziek ermee. Hoe ergerlijk is het dan als de ontvangst in bepaalde hoeken van je huis tekortschiet. De reden hiervan is het feit dat er maar één bron is die voor draadloos internet zorgt en hoe verder je daar vanaf zit, hoe zwakker de verbinding wordt. Dit probleem kun je verhelpen met behulp van een toestel dat het signaal op een bepaalde plaats versterkt en opnieuw verspreidt. Dit toestel heet wifi versterker of wifi repeater. Hoe helpt dit om ervoor te zorgen dat jij betere wifi krijgt in huis? Wij vertellen het je.

Draadloos internet versterken

Draadloos internet, dat we tegenwoordig meestal wifi noemen, werkt met radiogolven tussen een wifi router en een ontvangend apparaat zoals je smartphone of laptop. De signalen die je router verstuurt, hebben slechts een beperkt bereik van 10 tot 15 meter en worden verder beperkt door dikke muren, vloeren en leidingen. Een wifi versterker pikt dit signaal op en verspreidt het door het opnieuw uit te zenden. Kom je ergens signaal tekort, dan kun je zo’n wifi repeater tussen de router en die plek in plaatsen om er alsnog goed ontvangst te hebben. Alles dat je nodig hebt gehad om je probleem op te lossen, was dat ene apparaatje en niet bijvoorbeeld een tweede netwerk. Een wifi versterker is dus een betaalbare manier om matige wifi-ontvangst in huis op te lossen.

Wifi versterker stopcontact

Je kunt een wifi versterker ook kopen in de vorm van een stopcontact, heel toepasselijk een wifi versterker stopcontact geheten. Een dergelijke oplossing is handige vervanger voor het doortrekken van een netwerkkabel. Deze zogenoemde powerline adapters worden per twee geleverd. Eén hiervan plaats je in een stopcontact bij je router. Je verbindt deze dan met een netwerkkabel aan de router. De andere adapter plaats je in een stopcontact bij de plaats waar jij internet wilt hebben. De apparaten maken contact via het lichtnet, waardoor ze met zeer hoge snelheid informatie kunnen uitwisselen. Een mooie bijkomstigheid van dit type apparaat is dat je het stopcontact hiermee niet kwijt bent, want op de adapter zit een vervangend stopcontact waar je dan weer een ander apparaat in kunt pluggen om stroom te ontvangen.

Hij moet bij je router passen

Wil je een wifi repeater kopen, let dan goed op of deze past bij je router. Koop je een verkeerde, dan kan het juist slecht uitpakken voor je internetverbinding. Dit komt omdat de radio in de wifi versterker al het hoofd moet bieden aan het ontvangen én doorsturen van het signaal. Zijn er compatibiliteitsproblemen, dan kan een wifi versterker zelfs vertragend werken voor de stabiliteit van je internetverbinding.

Kijk ook goed naar waar je router staat

Voor het optimaliseren van je wifi ontvangst in huis is het desalniettemin ook verstandig om de locatie van je router goed te overwegen. Staat deze wel centraal genoeg in je woning? Wat staat er eigenlijk allemaal in de weg tussen de router en de apparaten die het wifi signaal opvangen? Misschien kom je erachter dat er dikke muren in de weg staan, of stoorzenders als een magnetron of een apparaat dat gebruik maakt van een bluetooth-verbinding. Als je deze problemen eerst oplost, heb je ook meer plezier van je wifi versterker, want die ontvangt dan een sterker signaal om door te geven.

Reacties