Ben je van plan om een stoomreiniger te kopen, dan kun je wel een aantal tips gebruiken voor het aanschaffen van het juiste type.
Niet alleen omdat met de aankoop van een stoomreiniger soms een flink bedrag gemoeid kan zijn, vooral ook om je in een voor jou geschikte keuze te ondersteunen. Voor iedereen kunnen namelijk andere factoren, eigenschappen en productspecificaties een doorslaggevende rol bij de aanschaf van een stoomreiniger hebben. Hieronder geven wij jou dan ook graag een vijftal tips, zodat de stoom uit het apparaat van je keuze komt en naderhand niet uit je oren.
Het is belangrijk om van tevoren te weten met wat voor doel je een stoomreiniger wilt aanschaffen. Welk type stoomreiniger het beste bij jou past is grotendeels van het gebruik en soms ook van je woonomstandigheden afhankelijk. Er zijn namelijk verschillende soorten stoomreinigers verkrijgbaar. Een handstoomreiniger is heel geschikt voor kleinere klusjes in huis of wanneer je klein behuisd bent. Denk hierbij aan het reinigen van wandtegels in de badkamer, verwijderen van kalkaanslag op kranen, vet op afzuigkappen en kookplaten en het reinigen van lastig bereikbare randen en hoeken.
Een slede-stoomreiniger is heel geschikt voor het reinigen van vloeren. Sommige slede-stoomreinigers zijn specifiek geschikt voor het reinigen van tapijt, andere kunnen alle soorten vloeren aan.
Een multifunctionele stoomreiniger kan door de meegeleverde opzetstukken zowel de kleinere klusjes (zoals hierboven beschreven) aan, maar reinigt ook harde vloeren of andere harde oppervlakten.
Een stoommop lijkt wat op een steelstofzuiger en wordt ook wel eens steelmodel genoemd. Door de lange steel is het reinigen van grotere (en harde) vloeroppervlakten heel gemakkelijk. Er zijn ook twee-in-een stoommoppen. Die kun je bij kleinere oppervlakten of kleinere vlekken in de zogenaamde handheld modus zetten.
Aan de stoomdruk kan het reinigend vermogen van een stoomreiniger worden afgelezen. Die wordt uitgedrukt in bar. Stoomdruk wil zeggen de kracht waarmee de stoom tegen de te reinigen oppervlakte wordt gespoten. Zo volstaat een stoomdruk tot drie bar voor een licht verontreinigde vloer. Een stoomdruk van drie tot vier bar is voldoende bij normale verontreiniging door huishoudelijk gebruik. Heb je te maken met hardnekkige vlekken en vastzittend vuil, dan kun je het beste kiezen voor een stoomreiniger met een stoomdruk van vier bar of hoger.
Zonder water geen stoom. Een stoomreiniger kan alleen worden gebruikt zolang er water in de watertank zit. Zodra de watertank leeg is, zal het apparaat dat aangeven en zichzelf uitschakelen. Sommige modellen zijn zelfs van twee watertanks voorzien, waardoor er langer achter elkaar en zonder onderbreking kan worden gereinigd. Dat is ideaal bij grotere oppervlakten of een grote schoonmaakklus. Heeft het model van jouw keuze maar één watertank? Let dan vooral op de inhoud van de watertank. Hoe groter de inhoud, hoe langer de stoomreiniger onafgebroken kan worden gebruikt.
Accessoires kunnen al dan niet van toegevoegde waarde zijn. Belangrijk is om van tevoren te inventariseren waar je de stoomreiniger voor denkt te gebruiken. Accessoires kunnen heel erg handig zijn. Heb je al eens aan een behangafstomer gedacht voor het verwijderen van behang en lijmresten? Of aan een textielspoeier waarmee kleding, gordijnen of lakens kunnen worden gereinigd? Met een ruitensproeier worden jouw ramen weer als nieuw. Een stoomreiniger wordt soms ook met een aantal handige accessoires geleverd waarvan je zeker weet dat je die niet gaat gebruiken. Dan kun je wellicht beter een ander model kiezen.
Een stoomapparaat kan, afhankelijk van het gekozen model, soms een hele investering zijn. Let bij aanschaf op extra functies en zaken zoals een zuigfunctie, de opwarmtijd, het gebruiksgemak en de aanwezigheid van garantie. Wil je een(hand-)stoomreiniger aanschaffen dan is het gewicht ook van belang. Het apparaat moet voor jou goed te hanteren zijn.
Bron: Klesto