Soorten printers voor thuis op een rij

Vliegtickets, contracten, uitnodigingen, foto’s of verslagen; dit soort belangrijke en bijzondere documenten heb je graag fysiek bij de hand.

Guido van Loon 27 Juli 2021

Dan is het handig om een printer in huis te hebben. Misschien heb je er al wel een, maar werkt deze niet goed meer of biedt deze niet voldoende mogelijkheden. Dan is het goed om te weten welke soorten printers er zijn en welke voordelen ze hebben. Wij zetten verschillende soorten printers voor thuis op een rij, zodat jij erachter komt wat bij jou past.

Laserprinters

Een laserprinter gebruikt een toner met daarin inktpoeder. En dat heeft meerdere voordelen. Zo zijn de laserprinters voordelig in gebruik omdat ze maar weinig poeder verbruiken voor een afdruk. Je hoeft de toners dus niet zo vaak te vervangen. Daarbij is toner ook voordeliger dan inkt. De printer werkt efficiënt en kan razendsnel veel afdrukken. De laserprinter hoeft ook niet steeds opnieuw opgewarmd te worden. Na een keer opwarmen kan hij heel wat papier afdrukken in een rap tempo.

Milieuvriendelijk

Duurzaam printen is voor steeds meer mensen een belangrijke voorwaarde bij hun keuze voor een nieuwe printer. Gelukkig printen veel laserprinters al automatische dubbelzijdig. Dat scheelt jou een hoop papier en is beter voor de natuur. Daarbij zijn de nieuwste laserprinters ook milieuvriendelijk omdat ze werken met led-lampjes in plaats van een spiegel met laser.

Razendsnel printen

Zoek je dus een printer die razendsnel kan printen, maar wil je niet zo vaak naar de winkel omdat de inkt weer op is? En wil je ook op een milieuvriendelijke manier printen? Ga dan voor een (kleuren)laserprinter. Laserprinters zijn wel wat prijziger dan inkjetprinters, maar in gebruik juist wel voordeliger.

Inkjetprinters

We kennen allemaal de inktcartridges wel. Die horen natuurlijk bij de inkjetprinters. Met speciale spuitmondjes wordt de inkt op het papier gespoten. Dat zorgt voor heldere en intense kleuren op papier. Daarom is de inkjetprinter vooral populair wanneer je veel in kleur print.

Goedkoop in aanschaf

Inkjetprinters zijn in de aanschaf niet duur, maar de inkt is daarentegen wel wat prijziger. En zonder inkt, kun je natuurlijk niet printen. Qua kosten is het dus eigenlijk net andersom als bij laserprinters. Die zijn in de aanschaf wat duurder, maar in gebruik voordeliger.

Regelmatig printen

Kies je voor een inkjetprinter? Dan is het wel belangrijk om regelmatig te printen. Wanneer je een lange tijd niet print, kan het voorkomen dat de spuitmond verstopt raakt door de inkt.

 

Fotoprinters

Wil je graag waardevolle en mooie foto’s afdrukken? Kies dan voor een fotoprinter. Die drukt de foto’s af in hoge kwaliteit op speciaal fotopapier. Een fotoprinter kan in hoge resolutie afdrukken waardoor de foto’s scherp blijven.

 

Reacties