Hoe zorg je ervoor dat je zwembadwater schoon en bacterievrij blijft?

Zwembaden komen veel voor en zijn een zeer populaire vorm van recreatie.

Guido van Loon 30 September 2020

Veel mensen houden ervan in hun vrije tijd te zwemmen, even een duik in het frisse water te nemen en te ontspannen. Niet alleen in openbare zwembaden, maar ook in zwembaden in vakantieparken zijn vaak veel mensen aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de nodige bacteriën vrij kunnen komen als het zwembadwater niet hygiënisch is. Het is dan ook van cruciaal belang dat zwembadwater schoon en bacterievrij blijft. Er zijn dan ook een aantal manieren om zwembadwater schoon, hygiënisch en bacterievrij te houden.

Gebruik goed zwembadzout

Het gebruik van zwembadzout is een erg slimme manier om het zwembad schoon en bacterievrij te houden. Zwembadzout wordt in principe gebruikt in plaats van chloor, wat over het algemeen veel voorkomt in zwembaden. Een voordeel van zwembadzout, buiten dat het voor hygiëne zorgt, is dat het geen storende geur met zich meebrengt in tegenstelling tot chloor. Ook tijdens het duiken wordt het door de meeste zwemmers als een stuk prettiger ervaren. Dit heeft met name te maken met het feit dat zwembadzout niet leidt tot prikkende ogen. Ook als het water lichtelijk wordt ingeslikt hebben de meeste mensen er een stuk minder last van dan wanneer ze zwembadwater met chloor inslikken. Zwembadwater zorgt verder dat het water een stuk helderder wordt, waardoor het zwembad dus een mooiere uitstraling heeft, maar daarnaast maakt zwembadzout het water ook een stuk zachter.

Filter het water goed

Als je zwembadzout gebruikt in plaats van chloor heb je in principe de belangrijkste stap naar een schoon en bacterievrij zwembad al genomen. Daarnaast is het filteren van het water echter wel nog een zaak die ook goed kan bijdragen aan de hygiëne van het zwembad. Zorg dus dat je een goed filter hebt en dat je het zwembadwater vaak genoeg en ook lang genoeg filtert. Het kan een aantal uur duren voordat al het water in het zwembad door de filter is gegaan. Heb hier dus geduld mee en overhaast het absoluut niet. Het advies is minimaal 1 keer per dag het zwembad te filteren. Bij voorkeur zelfs 2 keer.

Maak gebruik van een skimmer

Een goed filter haalt alle kleine vuildeeltjes uit het water, maar een skimmer is bedoeld voor de grotere vullen. Wanneer er bijvoorbeeld takjes in het water belanden kan een skimmer deze opruimen en zorgen dat het zwembad schoon blijft. De skimmer moet ingesteld worden aan het rand van het zwembad. Het is een apparaatje waar vandaag een soort buis het zwembad inloopt. De buis zuigt in principe de grote vuildelen weg en brengt deze naar het rand van het zwembad waar dus de opslag van de skimmer zit. Het is echter wel nodig de opslag van de skimmer met enige regelmaat te legen. Bij een skimmer is het echter wel belangrijk erop te letten dat de skimmer goed genoeg is voor het hele zwembad. Er kunnen immers verschillen zitten in skimmers. Bekijk de specificaties dus ten alle tijden goed en kies de juiste variant uit.

Reacties