Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Welke vloer heeft zo min mogelijk uitstoot schadelijk stoffen

Er is heel veel keuze in vloeren, houten vloer, laminaat, pvc, tegels etc. Maar wat is nu een goede keuze voor een vloer, wat zo min mogelijk uitstoot heeft van schadelijke stoffen.

In je eigen huis wil je een zo gezond mogelijk leefomgeving. Je verblijft hier immers heel wat uurtjes. Alle producten die je in huis zet geven kortere of langere een uitstoot van fijne stofjes. Heb je veel chemische producten in huis dan zou dit op langere termijn van invloed kunnen zijn op je gezondheid.

Maar welke vloer geeft nu de minste emissie uitstoot zoals dit ook wel wordt genoemd?
Dit is afhankelijk van enkele factoren die in dit blog worden uitgelegd.

Natuurlijke materialen voor vloer:

Vloeren gemaakt van natuurlijke materialen zoals kurk, bamboe of hout zijn beter voor je gezondheid en het milieu dan vloeren die gemaakt zijn van synthetische of fossiele materialen zoals tapijt, vinyl of laminaat. Dit komt omdat natuurlijk materialen minder schadelijke stoffen uitstoten, zoals formaldehyde, vluchtige stoffen (VOC’s) of fijnstof. Bovendien zijn natuurlijke materialen vaak biologische afbreekbaar of recyclebaar aan het einde van hun levensduur.

Afwerking van de vloer:

Sommige vloeren hebben een coating of lijm nodig om ze te beschermen of tijdens de bewerking van het maken. Als deze stoffen oplosmiddelen bevatten kunnen ze schadelijke stoffen bevatten. Afwerkingen zoals een water gedragen lak of een 100% lijnzaadolie is beter dan een afwerking van synthetische lak. Fairwood werkt met een 100% lijnzaadolie in wel meer dan 30 kleuren. En wij werken veel met de water gedragen skylt lak van RIGO. RIGO is een Nederlandse verffabriek die al jarenlang de meest milieuvriendelijke varianten van stoffen gebruiken in hun producten.

Ventilatie van uw huis:

Een factor die bijdraagt aan het verminderen van schadelijke uitstoot van fijne stofjes in huis is ventileren. Slechte ventilatie kan leiden tot opeenhoping van schimmel, stof en allergenen.
Dit verslechtert de luchtkwaliteit. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig te ventileren door ramen en deuren open te zetten of door gebruik te maken van een mechanisch ventilatiesysteem.

Schoonmaken van de vloer:

Goede reiniging en verzorging van een vloer kan ervoor zorgen dat deze langer meegaat. Door deze regelmatig te dweilen zorgt voor een schone vloer. Ook zorgt schoonmaken voor minder huisstofmijt en vuil op de vloer. Let ook op de middelen die je gebruikt om de vloer schoon te maken.


Natuurlijke zeep zoals de Fairwood vloerzeep of de witte Royl zeep zijn geheel natuurlijk. Natuurlijke middelen zoals Soda of azijn kun je goed gebruiken voor reinigen van de badkamer of tegels, liever niet voor een houten vloer. Voor mat gelakte oppervlakken zoals een houten vloer of tafelblad is skylt conditioner een uitstekend middel. Enkele druppels in 2 liter water is als voldoende om de vloer schoon te maken. Doordat dit middel geconcentreerd is heb je maar enkele druppels nodig en doe je vaak wel 2 jaar met een fles van 1 liter.

Samengevat zorgen onbewerkte natuurlijke vloeren voor de minste uitstoot.

  •  Kies een zo natuurlijke mogelijke afwerking zoals 100% lijnzaadolie.
  • Ventileren
  • Goed schoonmaken met de juiste middel

Deze dingen kan je zelf kiezen en doen en hebben een grote bijdrage aan het verminderen van de uitstoot.

De natuurlijke echte houten vloeren van Fairwood met de afwerking die wij erbij leveren dragen bij aan een gezonde leefomgeving. We willen je hier graag meer over vertellen in de showroom in Tiel of Rijnsburg.