rode estriken, grijze estriken

Estrikken of Terracotta betekent letterlijk (gebakken aarde), hier werd vroeger en nu nog steeds tegels van gemaakt,

Ambachtelijk handgemaakte rode estriken, grijze estriken, en terracotta tegels.

Estrikken of Terracotta betekent letterlijk (gebakken aarde), hier werd vroeger en nu nog steeds tegels van gemaakt, deze gebakken klei tegels worden ook wel estriken, estrikken, boeren plavuizen, abdijplavuizen genoemd. Deze estriken zie je veel terug in oude boerderijen, ze werden veelal gebruikt omdat het een goedkoop materiaal was. Nu worden estriken weer veelvuldig toegepast, om de warme uitstraling en het rustieke karakter. Ook bij het renoveren van oude boederijen kiezen mensen vaak voor estriken.

De kleur van terracotta tegel is afhankelijk van de klei, waar deze vandaan komt en op welke manier deze wordt gebakken. Veelal zijn estriken verkrijgbaar in diverse aardetinten, zandkleurig en grijs blauw de (gesmoorde estrik). De blauwgrijze estriken verkrijgen hun kleur door het smoren. Bij het smoren gaan de tegels een speciale oven in, hierin wordt steenkool verbrand en luchtdicht afgesloten. Door het ontrekken van zuurstof komen de estriken na een paar weken grijs blauw de oven weer uit.

Er zijn zowel nieuwe als antieke terracotta plavuizen te koop, het voordeel van nieuwe plavuizen is dat de maatverschillen kleiner zijn waardoor de vloer verlijmt kan worden en niet in specie hoeft worden gelegd. Wij verkopen handvorm estriken zowel antiek als nieuw, die in hout of steenkool ovens zijn gebakken, omdat in dit soort ovens de temperatuur niet overal gelijk is, krijgen de tegels mooie genuanceerde kleurverschillen.

Estriken zijn ongeglazuurd en om de vloer beter te kunnen onderhouden is het beste deze te behandelen met bijvoorbeeld lijnolie en een vastewas, oxaanolie, of een impregneermiddel, zodat de tegels minder poreus zijn. Welke behandeling het beste is voor de vloer hangt af van de soort terracotta en de mate van poreusheid. Als de vloer op de juiste manier is behandeld is hij verder makkelijk in onderhoud

Behandeling estriken / terracotta tegels

Behandeladvies terracotta met wax


Stap 1 Reinigen vloer
Na ongeveer een week als de voeg is uitgehard kan de vloer worden gereinigd, als het goed is is de
vloer redelijk schoon en kun je hem gewoon reinigen met water.
Indien er nog cement sluier of witte salpetervlekken op de vloer zichtbaar zijn, kunnen deze worden
gereinigd met Deterdek. Verdun de deterdek 1:5 en breng deze op de vloer aan met schrobbezem /
schrobmachine en maak de vloer schoon, spoel de vloer goed na met schoon water. Met een
waterstofzuiger kan je het vieze water sneller opzuigen dit werkt beter dan dweilen.
Vervolgens de vloer goed laten drogen (variërend van enkele dagen indien men vloerverwarming
heeft tot enkele weken). Als de vloer goed schoon en droog is kan er worden begonnen met stap 2.


Stap 2 Impregneren
Na ongeveer 2 weken droogtijd dit kan ook langer duren. (de vloer moet goed droog zijn)
impregneer olie opbrengen met een blokwitter. Na het opbrengen moet de vloer ongeveer 5 uur
drogen (niet op lopen). Indien nodig herhalen, de impregneer olie moet wel in de tegel trekken als
het erop blijft liggen verwijderen met een doek.


Stap 3 Waxen
Breng de vaste was op met een borstel en wrijf deze in de vloer, verwijder overtollige was met een
doek. Herhaal deze handeling na 8 uur nog een keer.


Stap 4 Vloeibarewas
Een dag na het waxen kun je filasatin puur aanbrengen op de vloer met een doek.


Onderhoud
Voor het onderhoud een 1 kopje filasatin oplossen in dweilwater ongeveer 1x in 4 weken, dit is om
de vloer te onderhouden. Als de vloer erg schraal is kan dit ook puur worden gebruikt. De vloer mag
naast het gebruik van vloeibare was ook worden gedweild met een voedende zeep.

voor meer informatie klik hier

 

Meer van De Steenen Vloer Bekijk alle

Tegeltableaus

Handbeschilderde tegeltableaus. Tegeltableaus worden speciaal voor u op maat geschilderd, bestellingen nemen wij niet meer retour. Wij hopen dat u hier begrip voor heeft. Verzendkosten bedragen € 8.50 per bestelling als u het email formulier invult en het verzendadres vermeld krijgt u van ons de factuur. Als de factuur is voldaan wordt het tableau geschilderd, de levertijd varieerd van 3 tot 6 weken. De meeste afbeeldingen kunnen worden geschilderd in: kleur, mangaan, blauw en zwart. Friese witjes zijn handgemaakte tegels die door de eeuwen heen in Nederland veel worden toegepast. Een uitgebreid scala aan kleuren en kleurnuances, van subtiel tot bont genuanceerd. De verschillende glazuur recepten zorgen voor de verschillende effecten in de tegel, zo zijn er cracuele tegels met lichte scheurtjes in het glazuur en zijn er tegels met of zonder spijker gaatjes. Ook hebben wij volop keus in handbeschilderde tegeltableaus, elke afbeelding is mogelijk. In veel woonomgevingen leveren deze tegels een belangrijke bijdrage aan een sfeervolle beleving. Speciale kleuren voor onder andere het restaureren van oude tegelwanden is ook mogelijk. Naast de friese witjes hebben we ook een ruime keus in Spaanse en Italiaanse rustieke handvorm wandtegels in veel verschillende kleuren en maten.

De Steenen Vloer

Vloertegels & Wandtegels

Alle keramische vloer en wandtegels op een rij Keramische tegels in alle soorten kleuren, formaten, afwerkingen en prijsklasses. Een groot voordeel van keramiek is dat je er geen omkijken meer naar hebt. De Steenen Vloer heeft voor elk interieur en budget een vloer voor u. Wilt u de vloer doortrekken naar uw terras, geen probleem voor buiten zijn er keramische tegels van 2 cm dik te verkrijgen.U hoeft niet bang te zijn voor vlekken, krasje of verkleuringen en de meeste soorten zijn vorstvrij.

De Steenen Vloer