string(1) "a"

5 tips voor een sfeervolle mediterrane inrichting

De laatste jaren halen we de warmte en de natuur vaker naar binnen. Dat vertaalt zich in diverse soorten interieur, waaronder een mediterraan interieur.

Guido van Loon 22 December 2021

Nu de woningmarkt in Nederland een gekkenhuis is, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun bestaande woning om te bouwen waardoor het als nieuw lijkt. In dit artikel lees je vijf tips waarmee je een sfeervolle mediterrane inrichting in je woning creëert.

Mediterraan interieur: wat is dat precies?

Misschien heb je nog geen idee wat een mediterraan interieur precies is. Het is een decoratiestijl die afkomstig is uit huizen die je kunt vinden in Spanje, Portugal en Griekenland maar ook Marokko en Tunesië. Dat zijn landen die aan de Middellandse zee te vinden en allen één ding gemeen hebben: een fijne balans tussen sfeervolle, warme en frisse interieurs. 

Natuurlijk heeft ieder land en ieder gebied eigen kenmerken in kleurgebruik, materialen en vloeren, maar de vele kleuren, de warme elementen en algehele fijne sfeer zien we overal terug. Die sfeer kun je ook in je eigen woning aanbrengen: zo zijn er allerlei mooie Portugese tegels te koop bij verschillende aanbieders in Nederland, doet een likje verf op de muur al heel veel en is het gebruik van natuurlijke materialen een must. Hieronder lees je meer tips voor deze stijl.

Portugese tegels te koop: ideale toevoeging

Wat in ieder geval niet mag ontbreken in zo’n kleurrijke inrichting zijn zogeheten Portugese tegels. Misschien heb je geen idee waar we het over hebben, hoewel we zeker weten dat je dit soort tegels herkent als je ze ziet. Portugese tegels vind je niet alleen in Portugal, maar over de hele wereld. Het zijn kleurrijke tegels met diverse patronen die in elk interieur kunnen worden toegepast. Met een vloer vol Portugese tegels heb je in ieder geval een echte eyecatcher te pakken. Wanneer je de rest van de ruimte rustig houdt met effen kleuren en zachte materialen heb je een hele mooi mediterrane basis te pakken.

Licht is belangrijk in mediterrane inrichting

Waar je ook zeker op moet letten binnen deze stijl is het gebruik van licht. Het maakt niet uit of je je woonkamer of slaapkamer wilt omtoveren in een mediterrane stijl; er moet voldoende natuurlijk lichtinval zijn. Let hierbij op de manier hoe meubels in een ruimte staan en of ze daglicht op een bepaalde manier tegenhouden. Heb je de mogelijkheid om grotere ramen te plaatsen dan is dat zeker een aanrader. Natuurlijk daglicht is ontzettend goed voor je en is van invloed op je concentratie, motivatie en energielevel.

Veel gebruik van natuurlijke materialen en kleuren

Bij een mediterraan interieur mogen natuurlijke materialen en kleuren ook zeker niet missen. Binnen dit soort inrichtingen zien we bijvoorbeeld veel gebruik van hout, bamboe en rotan. Dit soort fraaie materialen kunnen met het juiste onderhoud jaren mee en zijn op die manier ook nog eens een duurzame aankoop. Combineer hout, rotan en bamboe met warme, natuurlijke tinten zoals okergeel, beige, olijfgroen en terracotta. Ook wat frissere kleuren, zoals lichtblauw, wit en feller geel, doen het in combinatie met elkaar goed binnen deze trend. Onze tip: kies de kleuren voor je meubels en muren uit op basis van de vloer die je hebt.

Kies voor kleurrijke prints

Wat ook zeker niet mag ontbreken in een mediterrane inrichting zijn kleurrijke prints. Een Portugese vloer is alleen al ontzettend kleurrijk; dat mag je ook zeker in andere aspecten van zo’n interieur toevoegen. Kijk hierbij wel goed naar de aanwezigheid van andere prints, bijvoorbeeld de vloer, om het niet te druk te maken. Bij dit soort interieurs draait het namelijk ook om rust en sfeer en dat krijg je niet wanneer er te veel prints aanwezig zijn. Kies bijvoorbeeld voor kussens of plaids met een bepaalde print of ga voor een mooie kleurrijke print aan de muur. Houd je de vloer en de muren rustig? Dan kun je juist gaan voor meubels in print. Hoe tof is een aztec bank of een bank met bloemenprint?

Haal het groen naar binnen

Last but not least: haal de natuur naar binnen door veel planten in je woonkamer, keuken en slaapkamer te zetten. Het grote voordeel van planten is dat ze er niet alleen maar mooi uitzien, maar dat ze ook een positief effect hebben op je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat een groot deel van de planten de zuurstof in je huis kan zuiveren? Hoe bijzonder is dat? Daarnaast staan met name groene kamerplanten erg goed in een mediterrane inrichting. Ga het liefst voor een goede afwisseling in grote en kleine planten en vergeet niet om hangplanten of verticale planten op te hangen. Ook leuk: voeg ook échte mediterrane planten toe zoals citroenboompjes en cactussen en je hebt een heerlijke sfeer in huis.

Reacties