Foto: finesse-floor-lima-ff5081-pvc

Vinylvloer: geen zeiltje meer

Vinyl is helemaal hip. In vochtige ruimtes is deze geluiddempende vloerbedekking een betaalbare keuze. Lees hier over de voordelen van deze kunststofvloer.

Guido van Loon

Een vinylvloer in de woonkamer is helemaal zo gek nog niet. Het lijkt in de verste verte niet meer op het ‘zeiltje’ van vroeger. Ook in vochtige ruimtes is deze geluiddempende vloerbedekking een prima én betaalbare keuze.

Vinyl biedt veel variatie in kleur en dessinering. Helemaal in zijn de vinylstroken, deze combineren het gevoel van hout met de voordelen van kunststof. Er zijn prachtige dessins met de optiek van planken, parket, natuursteen, plavuizen of grindtegels. Vooral onder de betere kwaliteiten vind je decors, die niet van echt te onderscheiden zijn. Bij sommige kwaliteiten valt de tekening van tegels en voegen, steenbreuken of houtnerf perfect samen met de voelbare structuur van het oppervlak. Designlike zijn de dessins van geborsteld staal of met traanplaatmotief. Een bijzonder effect leveren toplagen met ingestrooide flakes; alsof er parelmoerschilfertjes in de vloer zijn verwerkt.

Slijtlaag

Vinyl bestaat uit geschuimde pvc met een slijtlaag van polyurethaan. De hoge veerkracht van de schuimlaag loopt weliswaar comfortabel, maar betekent ook een mindere weerstand bij belasting. Als de slijtlaag niet sterk is, prikken hakken of vallende voorwerpen er eerder doorheen. Voor ruimtes die veel belopen worden, is daarom kwaliteitsvinyl aan te raden met een extra sterke toplaag.

Toplaag

Vinylstroken zijn een duurzaam en slijtvast alternatief voor het traditionele vinyl. Dit vinyl kan worden gezien als een tussenvorm van vinyl in banen en laminaat. Het is 2 à 2,5 mm dik en bestaat uit een stevige, dichte pvc-rug met een pvc-toplaag. De betere soorten zijn daarnaast voorzien van een polyturethaan toplaag, die de vloer extra bescherming biedt. Er zijn volop mogelijkheden voor een eigen vloerontwerp; qua legrichting en patronen, maar ook door het gebruik van bijpassende decoratieve strips tussen de stroken of tegels. Er is tegenwoordig een breed aanbod in hout- en natuursteendessins.

Vloerverwarming

Met dit type vloerbedekking haalt men dus de sfeer en uitstraling van een natuurlijke vloer in huis, maar blijft men tevens de voordelen van vinyl behouden: gemakkelijk schoon te houden en geluiddempend. Daarnaast zijn vinylstroken en -tegels zeer geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming of vloerkoeling. Door de goede vochtbestendigheid is het ook mogelijk om deze vloeren in de badkamer toe te passen. Wel is het in alle gevallen noodzakelijk dat de ondervloer vooraf goed geëgaliseerd wordt.

Benieuwd naar voorbeelden? Kijk eens bij Fredparket.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Beppie-Zwijnenburg

Prachtige vloer

6 jaar geleden