Foto: 2017-10/Massief houten vloer (1).jpg

Massief houten vloer: de ideale basis voor je interieur

De massief houten vloer maakt een comeback. Laminaat is inderdaad goedkoper en gemakkelijker te leggen, maar heeft geen eigen karakter.

De laminaatvloer is eigenlijk slechts een imitatie van een massief houten vloer. Steeds meer mensen kiezen weer voor de degelijke, stoere massief houten vloer. In tegenstelling tot laminaat gaat een massief houten vloer in principe voor altijd mee. Het is op de lange termijn dan ook een perfecte oplossing. Daar komt nog bij dat de vloer extra karakter krijgt naarmate hij ouder wordt. De massief houten vloer is de ideale basis voor je interieur!

De vloer past bij elke interieurstijl

Houten vloeren zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren bewerkt worden. Je kunt een houten vloer verven, maar de meeste mensen kiezen ervoor om hem te oliën of in de was te zetten. Dat komt omdat je dan de prachtige houtstructuren blijft zien. Er zijn heel veel verschillende houten vloeren, zoals eiken, beuken, kastanje en vuren. Elke vloer heeft zijn eigen karakter en uitstraling. En dat betekent dat er voor elke interieurstijl een mooie houten vloer te vinden is. Bovendien kun je een houten vloer aanpassen door hem een andere kleur te geven als je later je interieurstijl wilt aanpassen. Een massief houten vloer is dus verrassend flexibel.

Af en toe een onderhoudsbeurt

Een laminaatvloer heeft nauwelijks onderhoud nodig. Daar staat tegenover dat beschadigingen niet te herstellen zijn. Dat is met hout wel anders. Een massief houten vloer moet elke 4-5 jaar (afhankelijk van het gebruik) worden geschuurd en opnieuw geolied, gelakt of in de was gezet. Het grote voordeel is dat je tijdens deze onderhoudsbeurt ook kleine oneffenheden weg kunt werken. Krassen en beschadigingen zijn na de behandeling vrijwel niet meer te zien. Een houten vloer heeft dan ook een vrijwel oneindige levensduur: er zijn antieke houten vloeren die nu nog net zo mooi zijn als vroeger.

De basis voor je interieur

Hout met een zichtbare houtnerf is altijd mooi. Niet voor niets zijn er zoveel verschillende imitatie-vormen op de markt. Hout is een perfecte basis voor je interieur. Het mooie van een houtkleur is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wat donkerdere vloer met een licht vloerkleed erop. Of je gaat juist voor een lichte eiken vloer, waardoor je inrichting een ruimtelijke uitstraling krijgt. Je kunt het hout ook later nog aanpassen aan je veranderende interieurstijl door het anders te behandelen. Hout is veelzijdig en is een perfecte basis voor je interieur.

Een houten vloer kun je zelf leggen als je handig bent. Het is wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of dit echt een klus voor jou is. Het probleem is namelijk dat hout na het leggen nog wat gaat ‘werken’, waardoor je in de problemen kunt komen als de vloer te strak gelegd is. Wil je er vloerverwarming onder leggen, dan is het sowieso verstandig om een professional in te schakelen. Doe je dit niet, dan kun je problemen krijgen met een kromtrekkende vloer vanwege de veranderende temperaturen. Wanneer de vloer goed wordt gelegd, heb je de rest van je leven een prachtige vloer die bij elke interieurstijl past!

Reacties