4 tips om jouw houten vloer mooi te houden

Een mooie houten vloer is nog best een investering. Het is veel werk om te leggen en kan behoorlijk aan de prijs zijn.

Guido van Loon 19 Mei 2021

Maar wat geeft het een prachtig resultaat! Een houten vloer geeft de hele woning een gezellige, warme en welkome uitstraling. Het zou daarom enorm zonde zijn als de vloer beschadigt, toch? Met deze 4 tips om je houten vloer mooi te houden, ben je ervan verzekerd dat jouw vloer nog jaren mee zal gaan.

1. Op de juiste manier schoonmaken

Niet iedereen maakt een houten vloer op de juiste manier schoon. Een houten vloer kan makkelijk beschadigen door stof, vuil en zand. Als je vervolgens over de vloer loopt of gaat dweilen worden de beschadigingen erger. Jouw schoenzool of dweil neemt het vuil mee en schuurt het over de vloer, waardoor er krasjes ontstaan. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de vloer stofzuigt. Gebruik daarbij een stofzuigerkop die zachte haren heeft en gemakkelijk rolt. Je kan ook een zachte bezem gebruiken. Hoe zachter de haartjes van een stofzuiger of bezem, hoe beter. Op die manier verplaats je het vuil op een voorzichtige manier over de vloer. Probeer ook goed tussen de groeven te stofzuigen of vegen, zodat je al het vuil meeneemt.

2. Voorzichtig met vocht

Houten vloeren reageren sterk op vocht. Als het te vochtig is in huis kan het hout kromtrekken, verkleuren of krimpen. Voorkom dit door bijvoorbeeld je schoenen uit te trekken als je binnen komt. Je kan dit ook doen door de binnentemperatuur op ongeveer 20 graden te houden en de luchtvochtigheid tussen de 60 en 70%. Bovenal is het belangrijk om licht vochtig te dweilen, met passende schoonmaakmiddelen. Wring de dweil goed uit voordat je begint. Neem naderhand eventueel de vloer nogmaals af met een droge doek.

3. Olie, lak of was

Afhankelijk van het type houten vloer dat jij hebt, is het belangrijk om 1 à 2 keer per jaar de vloer te behandelen met olie, lak of was. Dit geeft een extra beschermlaag en zorgt ervoor dat jouw vloer er mooi en verzorgd uit blijft zien. Het kan zelfs bestaande krasjes minder zichtbaar maken. Zeker als je met een stoel of bureaustoel over de vloer heen gaat. Maar er zijn meer manieren om je vloer te bescherming tegen krassen.>

4. Bescherming

Op een houten vloer wordt geleefd. Je loopt rond, schuift stoelen aan of hebt kinderen die met plastic speelgoed spelen. Om de vloer zo min mogelijk te beschadigen, is het echt niet nodig bij iedere handeling in de stress te schieten. Je kan er veel beter voor zorgen dat je zoveel mogelijk ondervangt. Leg bijvoorbeeld een kleed neer voor de kinderen om op te spelen en gebruik zelfklevend plakvilt voor onder de meubels. Maar wat doe je met die ene bureaustoel die alle kanten op rolt? Daar kan je een bureaustoelmat voor gebruiken. Er zijn online genoeg mogelijkheden om je vloer te beschermen tegen beschadigingen. Zo kan je volop genieten van jouw prachtige houten vloer.

Reacties