Een parketvloer van kokoshout

Cocowood levert zowel parketvloeren van massief kokoshout als meerlaags kokosparketvloeren. Geschikt voor particulier gebruik, maar ook ideaal voor horeca.

Parketvloer kokoshout

Of het nu gaat om een parketvloer, gevelbekleding, een buitenterras of wand- of meubelpaneel: met zijn unieke naaldstructuur en toepassingen voor zowel binnen als buiten is kokoshout een van de meeste veelzijdige en slijtvaste houtsoort die er bestaat. Kokoshout is 100% ecologisch en een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout.

Veel mensen vragen of dit hout industrieel is geperst. Het antwoord is eenvoudig nee. Botanisch gezien is kokoshout namelijk geen hout, maar gras. De stam van de kokosboom bestaat uit vezels, die gedurende het leven van de boom worden geperst door zowel het gewicht van de stam als door weersinvloeden. Het kokoshout is dus geperst, maar níet door een industrieel proces en zonder toevoeging van lijm of harsen. Honderd procent ecologisch dus, zonder uitstoot van formaldehyde.
Aan de vezels van de kokosboom dankt het kokoshout bovendien zijn prachtige naaldstructuur, die dit hout zijn warme, exclusieve uitstraling geeft!

Slijtvast
Het gewicht van de stam en de weersinvloeden zorgen voor nog een ander groot voordeel: het kokoshout is enorm slijtvast. Doordat de kokospalm vooral in de lengte groeit en veel minder in de breedte, heeft de stam van een volwassen kokospalm een zeer hoge materiaaldichtheid. Hoe hoger deze dichtheid, hoe harder het kokoshout.
Hier komt meteen een belangrijk duurzaam aspect van het hout om de hoek kijken: het hout van de kokospalm is pas op z’n best als de boom aan het eind van zijn leven is – tussen de 60 en 75 jaar. Een kokospalm kappen als hij jonger is dan 60 jaar, heeft dus geen zin. Het hout is dan nog niet voldoende ‘verhout’. Met andere woorden: de natuur geeft de kokospalm door de jaren heen zijn dichtheid en kracht.
Met zijn hardheid is het (Full HD) kokoshout harder dan bijvoorbeeld eikenhout. Daarmee is het uitstekend geschikt voor zit,- wacht- en woonkamers, gangen, horeca, winkels en openbare ruimten. Bovendien is een vloer van kokoshout door zijn hardheid minder gehorig dan de meeste andere houten vloeren. 

Afval krijgt een tweede leven
Geolied kokoshout valt op door zijn bijzondere naaldtekening. Juist door zijn warme en exclusieve uitstraling is het een geliefd product voor binnen én buiten. Maar er is nog een reden waarom kokoshout zoveel waardering krijgt, van zowel designers als particulieren. Kokoshout is namelijk een restproduct – en daarmee uiterst duurzaam. Niet voor niets scoorde cocowood® onlangs het NL Greenlabel A, een belangrijke duurzaamheidscertificering. De kokospalm werd voorheen namelijk alleen gebruikt voor de productie van kokosnoten. Op het moment dat de kokospalm geen vruchten meer leverde, werd hij omgezaagd en verbrand, om plaats te maken voor jonge productieve kokospalmen. Tot men ontdekte dat delen van de stam uitstekend geschikt zijn als hout. Zo krijgt afval een tweede leven: de stammen worden nu verzameld, gezaagd, gedroogd en verwerkt tot een exclusieve grondstof met een schitterende uitstraling.

Praktische informatie
Kokoshout is te verkrijgen als massief en meerlaags parket, massief hout, fineer en kokosmultiplex, vlonder- en terrasdelen. Onlangs is het assortiment uitgebreid met wand- en meubelpanelen, en in het voorjaar van 2017 bracht CoCoWood kokoshouten gevelbekleding op de markt.
Er zijn drie tinten: light, natural en dark. Standaard wordt het kokoshout geleverd in de kleur ‘naturel in de mix’.

Onderhoud
Kokosparket wordt bij voorkeur geolied, of anders gelakt. Het is goed schoon te houden en daarom zeer hygiënisch.

Onlangs was kokoshout te zien in het RTL4-programma WoonTips. Bekijk hieronder de video!