Foto: Parketdirect 1

Welke parketvloer past bij mij?

Welke parketvloer past bij mij? Wanneer we erover denken een parketvloer te laten leggen, zullen we in onze gedachten voornamelijk de kleur zien.

Afhankelijk van onze smaak en de meubels die we hebben kiezen we voor een donkere of lichte vloer. Pas daarna gaan we kijken welke houtsoorten en kwaliteiten er eigenlijk zijn. Vroeger was parket voor het merendeel van massief eikenhout. Vandaag de dag zijn er vele verschillende hardhoutsoorten die gebruikt worden voor parketvloeren. Een van de laatste nieuwkomers is de bamboevloer. Bamboe is eigenlijk helemaal geen boom, maar een grassoort met een zeer compacte houtige vezel. Door die compacte structuur is het harder dan eikenhout. Bamboeparket kan zelfs in natte ruimten worden gelegd.

Wat is parket?

De benaming is een verzamelnaam voor hardhouten vloeren die niet, zoals vloerdelen, op rachels liggen maar op de ondervloer en/of met elkaar verlijmd zijn. De latjes of lamellen kunnen massief, een composiet of van een zachtere houtsoort met een fineerlaag zijn gemaakt. Alle parketsoorten hebben hun eigen specifieke uiterlijk en werking. Lamel- en fineerparket bijvoorbeeld hebben vanuit de fabriek een kant-en-klare behandeling ondergaan, waardoor ze werkingsvrij zijn. Een massieve parketvloer heeft dat niet en zal altijd gevoelig zijn voor atmosferische schommelingen. Massieve parketplankjes worden ook pas na het leggen geschuurd en geolied, dit in tegenstelling tot de af fabriek soorten.

Hoe kies je je parketvloer?

Een van de belangrijkste elementen in je kamer is de lichtval. Reken maar dat dat invloed heeft op de kleur en de uitstraling van je parket. Wengé, eiken en walnoothout zullen de kamer bijvoorbeeld donkerder, kleiner en intiemer maken. Dat staat heel mooi als je een raampartij tot aan de grond of aan meerdere zijden van de kamer hebt. Woon je in een klein huis met met een gering aantal vierkante meters aan kameroppervlak of een hele smalle kamer, neem je het beste een iets lichter getinte vloer. Denk hierbij aan blank eiken, esdoorn of bamboe.

We noemden het al eerder: de meubels die je hebt. Laat je bij een vloerenspecialist niet verleiden door een mooie showvloer. Probeer je voor te stellen welke parketsoort het mooist onder jouw meubels staat. Je kan je daarbij aan de volgende drie richtlijnen houden:
- Bruine tinten, zoals met kleurolie behandeld eiken, matchen het best met een landelijk interieur.
- Rode tinten, zoals mahonie, vormen een goede combinatie met een koloniale stijl.
- Natuurtinten, zoals whitewash en met blanke was behandelde houtsoorten, zorgen ervoor dat je meubels juist de aandacht trekken en minder de vloer.

Reacties