string(1) "p"

Alle TIPS voor je houten vloer

Bona, sinds 1919. Met deze complete lijst tips blijft je houten vloer heel lang mooi. Bona, wereldwijd aanbevolen door Professionals.

Voorkom schade aan je mooie houten vloer

Heb je vlekken of krassen op je houten vloer? De ene vloer raakt makkelijker beschadigd dan de andere. Dit hangt af van de hardheid van jouw houten vloer en de manier waarop het oppervlak is behandeld en wordt gebruikt. Door je houten vloer goed in de gaten te houden en kleine beschadigingen direct te herstellen, houd je de vloer lange tijd in topvorm.

Algemene, simpele tips om schade aan je houten vloer te voorkomen
De belangrijkste tips - geldt eigenlijk wel voor alle vloerbedekkingen

 1. Regelmatig en goed schoonmaken
 2. Inloopmatten om vuil op te vangen
 3. Beschermende viltjes onder meubels
 4. Nagels huisdieren knippen (zeker voor harde vloerbedekkingen) - voorkom krassen
 5. Onder plantenpotten en eet- en drinkbakken een bescherming neerleggen - voorkom kringen op je vloer
 6. Draag pantoffels of slippers binnenshuis

 Uitgebreide lijst met tips

 • Houten vloeren niet reinigen met een te natte mop. Teveel water kan de vloer laten zwellen, kromtrekken of zelfs grijs laten worden. TIP: geen gedoe meer met een emmer water en mop, gebruik de Bona Spray Mop.
 • Gemorste vloeistoffen e.d. direct verwijderen met de Bona Spray Mop en de professionele Bona Vloerreiniger. 
 • Gebruik geen algemene huishoudelijke reinigers op de geoliede of gelakte houten vloer: de reinigers voor geoliede houten vloeren en gelakte houten vloeren hebben een speciale formule - overige reinigers kunnen te agressief zijn.
 • Op gelakte houten vloeren geen was of zeep gebruiken. Dit kan de vloerlak dof maken.
 • Regelmatig de vloer vegen (zie ook de Bona Dusting Pad) of zelfs liever stofzuigen. Wekelijks wordt aanbevolen (bij geoliede vloeren vaker ivm de kans op vuil inlopen omdat olie meer vuil aantrekt) - alles is afhankelijk van de intensiteit van gebruik van de houten vloer.
 • Laat zand en vuil niet ophopen, het kan als schuurpapier werken; schurend effect op de vloerlak of parketolie - maakt de vloer dof en veroorzaakt krassen.
 • Bij huisdieren dagelijks stofzuigen of om de dag.
 • Zorg wel voor een goede zuigmond met zachte haren die geschikt is voor houten vloeren: een parketborstel. Een zuigmond met stugge haren kan als schurend effect op de vloer werken.
 • Matten bij buitendeuren plaatsen om zand en vuil op te vangen. Gebruik kleden in druk belopen gangpaden, bij trappen en doorgangen. Vermijd kleden met rubberen en niet-ventilerende rug.
 • Gebruik beschermende viltjes onder meubelen - zeker onder stoelen. Is eigenlijk verstandig voor elk vloertype. Zorg er in dit geval voor dat de viltjes geschikt zijn voor houten vloeren. Stoelviltjes geschikt voor andere vloertypes kunnen eventueel krassen veroorzaken.
 • Zet plantenpotten niet direct op de houten vloer, maar gebruik het liefst een (verrijdbare) plantentrolley. 
 • De nagels van je huisdier kunnen kleine krasjes veroorzaken - knip dus regelmatig hun nagels. Komen er onverhoopt toch krasjes hierdoor in de afwerklaag van je houten vloer, klik dan op het plusje hierboven bij de hond om tips te krijgen.
 • Draag binnenshuis geen schoenen (draag pantoffels) en wees extra voorzichtig als je nieuwe schoenen of pantoffels met zwarte (rubberen) zolen hebt.
 • En loop zeker niet met hoge hakken/punthakken op de houten vloer, anders krijg je putjes in de vloer.
 • Als je kind op de vloer speelt, leg een beschermend speelkleed neer. Zo komen er geen viltstiftstrepen op de vloer of krassen door speelgoed(auto's).
 • Staan de eet- en drinkbakken van je huisdieren op de houten vloer? Leg hieronder een beschermkleed en maak dat regelmatig schoon. Water van drinkbakken is eventueel snel schoon te maken met de Bona Spray Mop - doe dit dagelijks. Voedselbakken zijn minder aan te raden, omdat er ingrediënten in het voedsel kunnen zitten die enorm kunnen vlekken. Als je gemorst voedsel te lang laat liggen dan krijg je dat niet meer 1-2-3 schoon met de Bona Spray Mop, dit trekt in de afwerklaag. En dat is zonde van je mooie houten vloer.

Alle informatie vind je op www.bona.com/nl/Consument/Ik-wil/Tips-en-oplossingen/