Foto: Quick-Step-ondervloer

Zo kies je de beste ondervloer voor laminaat of vinyl

Ontdek het verschil tussen hardboard, ondertapijt en meer ondervloeren om de beste keuze te maken voor jouw nieuwe laminaat, vinyl of andere vloer.

Guido van Loon

De vloer ónder de vloer verdient aandacht. Voor elk type vloer is er een passende ondervloer te vinden. Je haalt er het beste mee uit jouw nieuwe vloer.

Een goede ondervloer is dan ook niet onbelangrijk, hij draagt bij aan de levensduur aan jouw vloer. Een belangrijk aspect is de isolerende waarde van de ondervloer. Ook zaken als veerkracht en akoestische eigenschappen spelen een rol. En niet te vergeten het leggemak. Kies de juiste ondervloer en haal hiermee meer uit je nieuwe vloer.

Juiste ondervloer

Als niet de juiste ondervloer is geïnstalleerd, kan dit het woonplezier verstoren. De eisen waaraan een ondervloer moet voldoen, hangen af van de vloer die erop komt.

Tapijt

Tapijten met slechts een jute of gestreken latex rug moeten altijd op een ondertapijt gelegd worden. Ondertapijt zorgt voor extra veerkracht en bedekt tevens oneffenheden in de bouwvloer. Er zijn veel soorten ondertapijt, onder andere van vilt en schuimrubber. Bijzondere producten zijn het zogenaamde renovatienet en renovatievlies. Het renovatienet is speciaal ontwikkeld voor het leggen van tapijt op bestaande harde vloerbedekking. Met renovatievlies kan nieuw tapijt over bestaand tapijt gelegd worden.

Lamelparket en laminaat

Bij toepassing van lamelparket en laminaat moet de ondervloer vooral egaliseren en isoleren (akoestisch en thermisch). Bovendien is het aanbrengen van dampdichte folie onder deze vloertypen noodzakelijk om te voorkomen dat er van onderaf vocht in de vloer kan dringen.

Vinyl en linoleum

Een vinylvloer in de woonkamer is helemaal zo gek nog niet. Het lijkt in de verste verte niet meer op het ‘zeiltje’ van vroeger. Ook in vochtige ruimtes is deze geluiddempende vloerbedekking een prima én betaalbare keuze. Vinyl en linoleum moeten absoluut een gladde, harde en egale basis hebben.

PVC vloer

Of je bij een nieuwe pvc-vloer een ondervloer nodig hebt, hangt af van het soort pvc dat je gaat of laat leggen. Kies je bijvoorbeeld voor klik-pvc, dan heb je altijd een goede ondervloer nodig om de dekvloer te egaliseren. Er ontstaat dan een mooie vlakke, isolerende ondergrond voor je nieuwe vloer die geluiden extra dempt en de warmte goed vasthoudt.

Bij plak-pvc ligt dat iets anders. Plak-pvc wordt namelijk met speciale lijm op de betonvloer of vloerverwarming gelijmd. Er is dus geen ondervloer nodig. Het is wel heel belangrijk dat de ondergrond egaal en glad is zodat je na het leggen geen oneffenheden terugziet in de vloer. Een betonvloer die niet helemaal egaal is, kan bewerkt worden met egaline.

Tegenwoordig is er ook pvc met een geïntegreerde ondervloer. Gebruik je deze vloer, dan hoef je de dekvloer meestal niet meer te laten egaliseren. De geïntegreerde ondervloer vlakt kleine oneffenheden uit zodat je deze na het leggen niet meer terugziet. Gebruik je deze vloer, dan heb je dus geen ondervloer nodig.

Tegels

Voor tegel- en natuurstenen vloeren bestaan er geluidsisolerende ondervloeren, zodat deze vloertypen tóch in flats gelegd kunnen worden. Dit samengestelde materiaal isoleert niet alleen contactgeluid naar aangrenzende woningen, maar absorbeert ook het akoestische geluid in de woning zelf.

Energiebesparing

Het duurzaam isoleren van houten, betonnen en stenen ondervloeren kan een enorme energiebesparing opleveren en verhoogt het wooncomfort. Als er een kruipruimte is, kan de vloer het best aan de onderkant geïsoleerd worden. Ontbreekt de kruipruimte, dan kan het alleen van bovenaf. Een fikse klus, maar vanuit milieuoogpunt zeker de moeite waard!

Betonvloer

In veel (nieuwbouw)woningen zijn de bouwvloeren van beton. Dit materiaal is in principe geschikt als rechtstreekse draagvloer, mits het beton goed uitgevlakt en droog is. Denk hierbij niet alleen aan verwarming, maar ook aan ventilatie! Een ruwe vloer moet eerst geëgaliseerd worden. Hiervoor zijn diverse egalisatiemiddelen in de handel. Nadat de vloer droog is, kan deze worden gladgeslepen met puimsteen of schuurband.
Wordt binnenkort je nieuwbouwwoning opgeleverd? Vraag dan vooraf aan je vloerleverancier of de gekozen vloer direct op de bouwvloer gelegd kan worden. Soms is het nodig om eerst dampdichte folie of een andere vochtwerende maatregel toe te passen.

Geluidsisolatie

Voor het isoleren van vloeren tegen geluidsoverlast zijn er speciale isolatiematten verkrijgbaar, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Met een dikte van 3 tot 6 mm verhogen de matten het loopcomfort, alsook de akoestische en thermische isolatiewaarde van de constructie.

Houten ondervloer

In oudere huizen zijn ondervloeren veelal gemaakt van hout. Die kunnen altijd nog wat werken, maar nooit zo extreem als een nieuwe houten ondervloer. Even egaliseren met een vlakschuurmachine is meestal voldoende. Hardboard eroverheen spijkeren kan, maar hoeft niet altijd. Bij een nieuwe ondervloer gemaakt van (vuren)hout, zijn vaak de planken nog onvoldoende gedroogd, waardoor er gegarandeerd naden en kieren zullen ontstaan. Daarom is het gebruik van een dergelijke ondervloer als enige ondergrond af te raden. Het kan wél in combinatie met hardboard platen van 3 mm dikte die, met de ruwe kant naar boven, over de houten planken worden gespijkerd of geniet. Om een grindvloer aan te laten brengen op een houten ondervloer zijn speciale maatregelen nodig. Aangeraden wordt om watervast multiplex vast te schroeven op de houten ondervloer.

Vocht

Vocht is funest voor elke vloer. Gebruik middelen als supercement voor dekvloeren, vochtisolatieproducten, voorstrijkmiddelen, reparatiemortel en egalisatiemassa. Hiermee geef je vocht geen kans.

Een goede ondervloer is dan ook niet onbelangrijk, hij draagt bij aan de levensduur aan uw vloer. Een belangrijk aspect is de isolerende waarde van de ondervloer. Ook zaken als veerkracht en akoestische eigenschappen spelen een rol. En niet te vergeten het leggemak. Kies de juiste ondervloer en haal hiermee meer uit uw nieuwe vloer. Foto: Estillon

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties