Foto: pexels-keegan-checks-12715584

Nieuwe vloer? Dit zijn dé vloeren van het moment

Ben jij toe aan een nieuwe vloer? De keuze is enorm en elke vloersoort heeft zijn eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Dus wat moet je nou kiezen?

Marlies 27 Maart 2023

Welke vloer voor jou het beste is, is afhankelijk van je budget, omstandigheden en persoonlijke voorkeur. Om je te helpen een keuze te maken, hebben we de belangrijkste soorten voor je op een rijtje gezet. 

Laminaatvloeren

Laminaatvloeren zijn samengesteld uit meerdere lagen synthetische materialen zoals PVC of melaminehars, waardoor een duurzaam en flexibel oppervlak ontstaat. Het is ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Dit type vloer is over het algemeen minder duur dan andere vloersoorten en hoeft niet geschuurd of gebeitst te worden. Aan de andere kant zijn laminaatvloeren niet zo sterk of duurzaam als sommige andere soorten vloeren en kunnen ze gemakkelijk krassen of vlekken krijgen als ze niet goed worden onderhouden. Kies daarom voor laminaat van een kwaliteitsmerk, zoals Ambiant Vloeren.

PVC-vloeren

PVC (polyvinylchloride) is een synthetisch materiaal dat veel voordelen biedt ten opzichte van bijvoorbeeld natuurlijke houten vloeren. Het is waterbestendig, vuurvast, gemakkelijk schoon te maken en kan een goede isolatie tegen koude temperaturen bieden. Bovendien is het installatieproces eenvoudig, omdat er geen spijkers of lijm nodig zijn. Je hoeft ze alleen in elkaar te klikken! PVC heeft niet dezelfde warme uitstraling als hout, maar is verkrijgbaar in een breed scala aan looks en geeft je interieur een moderne uitstraling. 

Visgraatvloeren

Visgraatvloeren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en hebben een ware comeback gemaakt. Deze vloeren bestaan uit kleine, houten plankjes die in afwisselende richtingen (zig-zag)zijn gerangschikt. Oorspronkelijk was het dus een parketsoort. Omdat het nogal tijdrovend was om zo’n vloer te leggen, was het aan de rijken voorbehouden. Tegenwoordig zien we het visgraatpatroon ook laminaat en pvc variant en vormt het leggen geen probleem meer. Voor vloeren Amsterdam, met zowel oude grachtenpanden als moderne flatwoningen, zijn visgraatmotieven een perfecte keuze.

Parketvloeren

Parketvloeren zijn houten vloeren die bestaan uit losse delen hout, vierkant of rechthoekig. Dit type vloer werkt goed in zowel traditionele als moderne omgevingen en biedt een uitstekende duurzaamheid dankzij de solide constructie, maar vergt wel wat meer onderhoud omdat het periodiek moet worden bijgewerkt om de glans intact te houden. Zo moet een geoliede vloer regelmatig worden bijgewerkt met olie, of opgeschuurd en opnieuw geolied. 

Tapijt

Kamerbreed tapijt zien we deze dagen niet meer zoveel als pakweg 2 decennia geleden. Tegenwoordig kiezen we liever voor een gladde vloer met daarop een los vloerkleed. Het voordeel van tapijt is dat het gemakkelijk te leggen is en verkrijgbaar is in een breed scala aan kleuren en texturen. Losse tapijten zijn waarschijnlijk nog veelzijdiger. Met een tapijt op een gladde vloer zet je de puntjes op de I en zorg je voor wat meer warmte in je interieur.

Natuursteen

Natuursteen is tijdloos mooi. Het zorgt voor een elegante uitstraling en biedt tegelijkertijd een uitzonderlijke duurzaamheid met weinig onderhoud gedurende de gehele levensduur. Er zijn veel verschillende soorten, zoals marmer, graniet, kalksteen, leisteen, travertijn, enz. Elke soort biedt unieke kleurpatronen. Natuursteen vloeren zijn duur, maar gaan lang mee en zijn gemakkelijk in onderhoud. 

Houten vloeren 

Hout wordt al vele eeuwen gebruikt als basismateriaal en biedt een tijdloze schoonheid en kwaliteit die door geen enkele andere optie wordt geëvenaard. Hardhout is super sterk en zelfs wanneer er wat krassen of deuken in komen, is het niet erg. Het wordt er eigenlijk alleen maar beter op. Daardoor is het ideaal is voor drukbezochte ruimtes zoals woonkamers en gangen waar meubels vaak worden verplaatst. Dit type vloer vereist wel wat meer zorg en aandacht omdat vocht het hout snel kan beschadigen, wat kan leiden tot kromtrekken en verkleuring. Bovendien is hout een van de duurste opties die er zijn, waardoor het voor sommige mensen onbetaalbaar is.

Gietvloeren

Een van de nieuwste vloersoorten is de gietvloer. Deze soort is veelal gemaakt van beton, vermengd met kleurpigmenten. Maar er zijn ook kunsthars gebonden vloeren (epoxy en polyurethaan) en troffelvloeren (zand en hars). Gietvloeren zijn duur, maar erg mooi, zeer duurzaam en zeer gemakkelijk in onderhoud. 

Vloertegels

Tot slot heb je nog de vloertegels. Deze zijn er in oneindig veel soorten, maten, kleuren en texturen. Tegels zijn duurzaam, hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende natuursteen looks waardoor het een net wat goedkoper alternatief is dan natuursteen. 

Al met al heb je nu gezien wat de mogelijkheden zijn. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken en zo nog jarenlang van je vloer kunt genieten!

Reacties
Anderen bekeken ook