Foto: Laura-de-Jong-binnekijker-verduurzamen-forbo-1

Van bouwval naar duurzaam droomhuis

Jeroen en Laura gingen de uitdaging aan: hun jaren ’30 huis aan de rand van Den Haag van top tot teen verduurzamen met natuurlijke en lokale materialen.

We waren hard op zoek in de oververhitte Haagse woningmarkt. Onderweg van de ene naar de andere bezichtiging reden we ineens langs ons droomhuis. Jeroen maakt een noodstop”, vertelt Laura. Een vrijstaande jaren ’30 woning met een te koop bord in de tuin. Het huis is ingeklemd tussen de weilanden aan de rand van Den Haag. “Familie en vrienden waren bezorgd, of we dat nou wel moesten doen. De staat is slecht, schimmel op de muren en rotte kozijnen. De laatste onderhoudsbeurt dateert uit de jaren ‘70: overal schrootjes op de muur. Maar Jeroen en ik wisten het meteen: dit wordt ons thuis.”


 

Onze kluservaring ging niet verder dan een kastje schilderen of de muur behangen. Toen we op zoek gingen naar een nieuwe woning voor ons gezin, zochten we dan ook geen klushuis. Het doel was om zo duurzaam mogelijk te wonen. Een nieuw huis lijkt de beste optie. Daar krijg je bij aankoop automatisch een goed energielabel cadeau. Maar vele bezichtigingen later zien we onszelf daar niet wonen. Buiten weinig groen en binnen vooral veel plastic. We passen onze zoekopdracht aan: van instapklaar nieuwbouwhuis naar een oud huis met ziel. Een klushuis blijkt dé kans om alles aan te pakken en gelijk te verduurzamen.”

 

Er is geen kant-en-klaar plan om een jaren ’30 huis te verduurzamen. Achteraf snappen we ook waarom: ieder huis is anders en vraagt om een plan op maat. Ieder probleem kent meerdere oplossingen, alle keuzes worden getoetst aan onze missie: een duurzame, authentieke jaren ’30 woning met natuurlijke & lokale materialen. We lezen alles wat los en vast zit over het verduurzamen van ons huis. De aannemer heeft veel ervaring met renoveren van jaren ’30 huizen. Samen zijn we een goed team: Hij de technische toets, wij het groene geweten.”
Bij duurzaam wonen denken mensen vaak aan zonnepanelen of koken op inductie. Maar dat is de laatste stap. Isoleren is de basis. Want energie die je niet nodig hebt, dat is pas echt duurzaam. Alle kozijnen zijn vervangen en overal hebben we triple glas. De buitenmuren zijn voorzien van 20 centimeter dikke voorzetwanden, gevuld met jute. En onder de vloer zit isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled textiel. Het hele huis heeft een warme jas aangekregen, waardoor we van het gas af kunnen. De woning wordt nu verwarmd door een lucht-warmtepomp.”

 

De geschiedenis van het huis is inspiratie voor het interieur. Vroeger was het een conrectorswoning, de naastgelegen school is helaas gesloopt. Foto’s uit het Haags Gemeentearchief geven een prachtig tijdsbeeld, met schoollampen van opaalglas, schoolplaten van M.A. Koekoek aan de wand en tegelwanden met karakteristiek jaren ‘30 patroon. In de hal hangen nu dezelfde lampen en het tegelpatroon komt terug in de nieuwe badkamer met duurzame tegels van het Maastrichtse merk Mosa.”
Ook voor de vloer kiezen we bewust voor een Nederlands product: Marmoleum. Deze vloeren waren in de jaren ’30 al populair en ruim 100 jaar later zijn de ingrediënten niet veranderd. Het is de enige CO2-neutrale vloerbedekking ter wereld. Boven kiezen we voor Rosemary Green uit de Walton-lijn, genoemd naar de uitvinder van linoleum. Beneden ligt de Cocoa-lijn waar cacaoschillen in zijn verwerkt. Deze schillen zijn een restproduct uit de chocoladefabrieken die in de buurt van de Marmoleum-fabriek staan. De lichtgrijze en donkerblauwe vloer heeft een bruine chocoladespikkel. Een jaren ‘30 knipoog naar de originele granito vloer in de gang. Lokaal, natuurlijk en authentiek, check!”

 

Dit avontuur begon vanuit de wens om zo duurzaam mogelijk te leven. Dat is gelukt: een jaar na de sleuteloverdracht gingen we van energielabel G naar A++. Maar de beloning blijkt groter dan een lage energierekening. Het triple glas zorgt voor rust in huis, de drukke weg voor de deur is amper te horen. De leem op de muren maakt het binnenklimaat extra prettig. Door de lagetemperatuur-vloerverwarming is de temperatuur binnen constant en hebben we geen loeiende radiatoren meer. En het Marmoleum is heerlijk aan je voeten, de kinderen spelen uren op de vloer. Dus ja, het was een uitdagend project, met daarnaast ons werk en 2 kleine kinderen. Maar het was het 100% waard.”
Fotografie: Caroline Coehorst
Tekst: Laura de Jong

 

Meer van Forbo Flooring Systems
Reacties