Hongaarse punt vloer op vloerverwarming? Dat kan!

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om met vloerverwarming te combineren. Eikenhout is verreweg de beste keuze.

Het Hongaarse punt patroon geeft je interieur een luxe en tijdloze uitstraling. Dat komt mede doordat het legpatroon klassiek en modern met elkaar combineert.

Als je voor een Hongaarse punt vloer van eikenhout kiest, heb je jarenlang plezier van je vloer. En door de houten vloer op vloerverwarming te leggen zijn dat ook nog eens comfortabele jaren.

Helaas wordt nog vaak gedacht dat een eikenhouten vloer met vloerverwarming geen goede combinatie is. Dat is onjuist. Sterker nog, een Hongaarse punt vloer van eikenhout met vloerverwarming is juist een warme combinatie.

Eikenhout in de vorm van lamelparket ‘werkt’ nauwelijks

Houten Hongaarse punt vloeren kunnen met twee soorten vloerdelen worden gelegd: massief houten vloerdelen of vloerdelen van lamelparket. Massief houten vloerdelen zijn niet geschikt voor vloerverwarming doordat ze uit één stuk hout bestaan. Hierdoor gaat het hout bij schommelingen in de temperatuur en het vochtgehalte ‘werken’ (krimpen en uitzetten).

Bij vloerdelen van lamelparket is de werking van het hout minimaal. Dat komt doordat alleen de toplaag van massief hout is gemaakt. De onderlaag is gemaakt van kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex. Deze opbouw van de vloerdelen maakt het mogelijk om lamelparket op vloerverwarming te leggen.

Houtsoorten en vloerverwarming

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om met vloerverwarming te combineren. Eikenhout is verreweg de beste keuze. Eiken is namelijk goed te combineren met vloerverwarming. Bovendien is het van nature een sterke houtsoort en kun je de vloerdelen in vele kleuren afwerken. Daardoor past eikenhout bij vrijwel iedere interieurstijl.

Dikte van de vloerdelen

Hoe dikker de Hongaarse punt vloer is, des te hoger de warmteweerstand. De warmteweerstand wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. Hoe lager de Rc-waarde, hoe lager de warmteweerstand en hoe makkelijker de warmte van de vloerverwarming de ruimte kan verwarmen.

Daarom adviseren we je om voor lamelparket vloerdelen te kiezen met een toplaag van maximaal 4 millimeter dik. Deze dikte laat de warmte goed door en heeft een Rc-waarde van 0,088 KW per m2.

Variaties op het Hongaarse punt patroon

Naast het bekende Hongaarse punt patroon zijn er diverse variaties mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit het Hongaarse punt Continuus, waarbij de punt wordt verlengd of Hongaarse punt Klezorenverband, waarbij de planken recht worden gelegd, in plaats van in een hoek.

Hongaarse punt vloer met vloerverwarming is een duurzame keuze

Een Hongaarse punt vloer van hoge kwaliteit eikenhout kan een leven lang meegaan. In tegenstelling tot andere vloersoorten, zoals PVC en laminaat, hoef je de vloer dus niet om de pak ‘m beet tien jaar te vervangen.

En als je de Hongaarse punt vloer met vloerverwarming combineert, verwarm je energiezuinig. Dat is dus dubbel winst. Een Hongaarse punt vloer met vloerverwarming is daardoor een duurzame keuze.

Meer weten?

Bezoek dan een specialist in houten vloeren voor advies op maat en om je verder te oriënteren op de mogelijkheden voor jouw nieuwe Hongaarse punt vloer.