Foto: wonennl-glas

Welk soort glas is ideaal voor in huis?

Ramen zijn meestal georganiseerd in een bepaald patroon dat kan dienen als decoratieve en functionele structuur.

Theo Vliegop 21 November 2022

Het glas in ramen is een van de componenten die als zeer belangrijk wordt beschouwd. Omdat niet alle glazen gelijk zijn gemaakt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het soort glas dat je in je ramen installeert. Maar wat voor soort glas is dan ideaal voor in huis? Wij vertellen je er meer over.

Versterkt glas

Versterkt glas, ook wel gehard glas genoemd, is een van de beste glassoorten die in de raamconstructie kunnen worden gebruikt. Het is een type veiligheidsglas dat bestaat uit twee of meer lagen verschillende glassoorten. De buitenste laag is meestal gemaakt van helder glas, terwijl de binnenste laag een plaat van getint of gekleurd glas is. De twee lagen zijn aan elkaar gehecht met een sterke lijm en gelamineerd om een stevig stuk te vormen. Omdat gelaagd glas uit meerdere lagen bestaat, wordt het zeer sterk en duurzaam. Dit type glas is 5 keer sterker dan gegloeid glas. Het is ook 4 keer sterker dan hitte versterkt glas. Hieronder zullen we kort ingaan op de voordelen van gehard glas. 

Veiligheid

Gehard glas, ook wel gelaagd glas genoemd, wordt vaak als het veiligste glas beschouwd. In vergelijking met conventioneel glas van dezelfde dikte is gehard glas ongeveer vijf keer sterker. Het glas is uitzonderlijk sterk gemaakt om snel breken te voorkomen door gebruik te maken van een unieke productietechniek die gepaard gaat met intense verwarming en snelle afkoeling. 

Krasbestendig

Een ander voordeel van gehard glas is de weerstand tegen krassen en beschadigingen. Het proces van warmte versterking maakt het oppervlak van het geharde glas moeilijker voor krassen en deuken. Als er echter krassen op het oppervlak zitten, zullen deze niet zo diep zijn als andere soorten glas. Dit komt doordat ze tijdens het temperen met luchtbellen worden gevuld en dus minder kwetsbaar zijn voor breuk. Daarom is gehard glas een geschikt materiaal voor voorruiten. Je voorruit wordt tijdens het rijden op de weg niet beschadigd door kleine stenen of kiezels.

Op welke plekken kan je het plaatsen?

Met alle voordelen is gehard glas perfect voor gebruik op locaties waar veiligheid van het grootste belang is. Gehard glas wordt veel toegepast in situaties waar glas tegen een stootje moet kunnen. Het kan bijvoorbeeld worden geïnstalleerd als een glazen deur of in ramen. Het kan worden gebruikt in elke woon- of commerciële ruimte waar veiligheid een topprioriteit is, inclusief de interne scheidingswanden van de keuken, badkamer en woonkamer. Het glas kan ook worden gebruikt als wand in je badkamer, op glazen tafelbladen, planken, kachel vloerplaten of buiten op een terras.

Reacties