Foto: 2015/hier-moet-je-op-letten-bij-elektra.jpg

Aan de slag gaat met elektra

Hier moet je op letten wanneer je aan de slag gaat met elektra.

1. Stroom uitschakelen

De eerste stap in deze kleine DIY-handleiding ligt voor de hand, maar kan niet genoeg benadrukt worden. Voor je schakelmateriaal en ledverlichting vervangt, sluit je de stroom af naar het circuit. Dubbele controle is mogelijk door het aan- en uitschakelen van de schakelaar en door middel van een voltage-tester. 

2. Schakelplaat afnemen

Om de schakelplaat te verwijderen gebruik je een flathead schroevendraaier als hefboom. Om een schakel te verwijderen uit de plaat gebruik je een hoofdschroevendraaier. 

3. Bedrading verwijderen

Ook de bedrading kun je losmaken met een schroevendraaier. Je maakt de schroefjes los die de draden op de plaat houden, alsook de connectie met de schakelaar zelf. Je doet er daarbij goed aan draadkleuren en connecties te onthouden. De aarding verwijder je laatst. Een pincet kan handig zijn om in deze kleine ruimte nauwkeurig te werken. 

4. Bedrading vervangen

Het belangrijkste aspect van deze klus is begrijpen hoe de bedrading werkt. Wanneer je een lichtschakelaar aanzet, gaat er enerzijds licht naar de lampen via de zogenaamde 'hot wire', meestal een zwarte draad. Anderzijds wordt deze stroom via de neutrale draad, die meestal wit is, ook weer teruggestuurd naar de grond. De groen-geel gekleurde draad is de aarding. Hij dient als een soort van back-up, die ervoor zorgt dat de stroom altijd veilig terug kan, ook bij disfuncties. In de meeste gevallen worden twee stroomdraden verbonden met de schakelaar. Twee neutrale draden worden met elkaar verbonden, maar niet met de schakelaar zelf. Deze connecties worden meestal beschermd door een plastiek kapje. Aardingen worden verbonden met elkaar en met de aarding-schroef van de schakelaar. 

5. Dimmen

Wanneer je een dimmer installeert, krijg je ook te maken met drie draden: zwart, wit en een aparte aarding, die eventueel ook van koper kan zijn. Wanneer de kwaliteit van deze bedrading te wensen over laat, kan het nodig zijn de draden (opnieuw) te trimmen. In alle gevallen bevestig je alle (nieuwe) draden precies op de plaats waar je ze ontmanteld hebt.

Zelf op zoek naar ledverlichting of schakelmateriaal? Surf naar de Elektroshop.

Reacties