Foto: Stuken

Alles wat je moet weten over stuken

Strakke, egale, mooi afgewerkte wanden en plafonds zijn de basis voor elk interieur en worden doorgaans gerealiseerd middels stukwerk.

Guido van Loon

Wat is stuken?

Wanneer we spreken over stuken, dan hebben we het over het egaal afwerken van muren en/of plafonds. Er wordt een gipslaag aangebracht, welke glad wordt gestreken. Dit wordt gedaan bij zowel nieuwbouwwoningen als bij woningen waarbij wanden of plafonds oneffenheden, scheuren of gaten bevatten. Stucwerk kan worden toepast als onderlaag of als eindafwerking. Stucwerk als onderlaag heeft als doel het oppervlak te egaliseren, en zal wanneer het stucwerk droog is nog geverfd of behangen worden. Wanneer stucwerk als eindafwerking wordt toegepast, dan wordt het doorgaans al in de gewenste kleur aangebracht; na het drogen is het helemaal klaar.

Welke soorten stucwerk zijn er?

We kunnen verschillende soorten stucwerk onderscheiden: •

  • Glad stucwerk: Bij glad stucwerk wordt het oppervlak strak en glad afgewerkt. Het kan dan sausklaar of behangklaar worden gemaakt. Bij sausklaar stucwerk zijn de oneffenheden in het oppervlak volledig weggewerkt; er hoeft dan alleen nog een verflaagje overheen. Bij behangklaar stucwerk is het oppervlak strak en recht, maar kunnen er nog wel wat oneffenheden te zien zijn. Die verdwijnen vanzelf bij het aanbrengen van het behang.
  • Schuurwerk: Schuurwerk is bedoeld als laatste afwerkingslaag. Een laatste gipslaag met een korrelige structuur wordt met cirkelvormige bewegingen op het reeds geëgaliseerde oppervlak aangebracht. Hierdoor wordt een speels decoratief effect gecreëerd.
  • Sierpleister: Sierpleister is bedoeld als laatste finishing touch. Het oppervlak is hierbij al geëgaliseerd. Er wordt dan nog een laatste gipslaag aangebracht om een bepaalde structuur of versiering in het stucwerk aan te brengen. Dit wordt meestal gedaan met spachtelputz, rustiekputz of granol.
  • Spackspuiten: Bij spackspuiten wordt het gips met een speciale spuitmachine op het oppervlak gespoten. Er wordt altijd met twee lagen gewerkt: de eerste voor het egaliseren, de tweede voor het afwerken. De tweede laag kan direct in de gewenste kleur worden aangebracht. Doordat spackspuiten veel sneller gaat dan met stuken met de hand, is het de meest goedkope vorm van stucwerk.

Welke voorbereidingen zijn nodig voor stucwerk?

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat je aan de slag gaat met stuken is het voorbereiden van het te stuken oppervlak. Behang moet volledig verwijderd worden! Als je over het behang heen probeert te stuken, zal het behang nat worden en van de muur loskomen; en dan neemt het de nieuwe pleisterlaag met zich mee. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Verder dienen de oppervlakken goed schoon te zijn. Als je een vuile muur stukt, kan het pleisterwerk zich niet optimaal aan de ondergrond hechten. En dan zal het vroeger of later gewoon loslaten. Een grondig gereinigde en droge ondergrond is dan ook van cruciaal belang voor het eindresultaat.

Kan ik zelf mijn wand of plafond stuken?

Om geld te besparen gaan veel mensen gaan zelf aan de slag met stucwerk, in de veronderstelling dat het niet al te lastig moet zijn. Maar de meesten komen van een koude kermis thuis! Stuken is een vak apart. Het vereist niet alleen kennis van materialen en technieken, maar ook het juiste gereedschap. En dan hebben we het nog niet eens over de fysieke inspanning gehad. Zeker bij een plafond stuken sta je in een zeer onnatuurlijke houding. Als je dat niet gewend bent of het op de verkeerde manier doet, dan is de kans groot dat je door de spierpijn niet eens in staat bent om je plafond af te maken. Alles bij elkaar genomen is het zeker de moeite waard om een professionele stukadoor in te schakelen. Dat scheelt jou een hoop frustraties en zorgt voor het beste eindresultaat.

Reacties