Corona lockdown: Nederlandse huishoudens gebruikten slechts 5% meer verwarming

Uit een onderzoek van tado° is gebleken dat Nederlanders hun verwarming vorige maand 5% meer gebruikten dan in maart 2019 (steekproef: 15.801 huizen).

21 April 2020

Ondanks dat de meeste mensen nu thuiswerken, is er wat betreft verwarmingsgebruik in Nederland maar een minimale stijging, terwijl er in andere Europese landen een groter verschil is. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat 39 procent van alle werkende Nederlanders in 2019 al thuis werkte [1]. Ook in Zweden steeg het verwarmingsgebruik t.o.v. 2019 maar met 5%. 

In Spanje en Italië was het verwarmingsgebruik flink toegenomen ten opzichte van 2019, met respectievelijk 42 en 41 procent. Het gemiddelde verschil in buitentemperatuur tussen beide jaren was slechts 1°C, dus het weer speelde geen significante rol. Het verschil is grotendeels te wijten aan het feit dat veel mensen thuis zitten door de lockdown vanwege het coronavirus.

Op basis van de prijzen in januari komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor Nederlandse huishoudens in 2020 uit op €1574 [2]. Hiervan gaat €869 op aan elektriciteit en €1233 aan gas (heffingskorting energiebelasting is €527). Een derde van het globale energieverbruik is afkomstig van het verwarmen en koelen van gebouwen. Door de thermostaat slechts 1°C lager te zetten, bespaart een gemiddeld huishouden volgens het Energy Saving Trust ongeveer €90 per jaar op de energierekening [3]. Door een slimme thermostaat te gebruiken die de verwarming en het warme water regelt, kunnen de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd zonder op comfort in te hoeven leveren. Een extra voordeel van slimme thermostaten voor mensen die nu veel thuis zijn, is de mogelijkheid om de verwarming voor individuele kamers te beheren.

"Veel mensen verwarmen hun hele huis, terwijl er in feite maar een paar kamers bezet zijn", zegt tado° medeoprichter en CPO Christian Deilmann. "Slimme radiatorthermostaten bieden intelligente verwarmingsschema's voor individuele kamers, waardoor veel energie bespaard kan worden."

Thuiswerken is in de afgelopen jaren toegenomen [4], waardoor mensen ook moeten nadenken over het luchten en ontluchten van de radiatoren en andere verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie op de lange termijn, zoals betere isolatie en een energie-efficiëntere ketel. Als je veel thuis bent, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit goed is. Door het huis minimaal één keer per dag voor minimaal 15 minuten te luchten, kun je onaangename geuren verminderen, het zuurstoflevel verhogen en vocht verminderen. Goede lucht in huis verbetert zowel de gezondheid als de productiviteit.

Reacties