Foto: 2020/houtwerk-verven.jpg

Zelf houtwerk verven? Zo doe je dat!

Het schilderen van hout komt vaker voor dan je denkt. We hebben immers allemaal een huis met (vaak) houten deuren, kozijnen en plinten.

Deze onderdelen vragen de benodigde energie om het langdurig goed eruit te laten zien. Zucht! Als je eenmaal goed weet wat je moet doen voor het beste resultaat kun je eenvoudig starten. Een goede voorbereiding is het halve werk, want dan hoef je het minder regelmatig bij te houden. De belangrijkste stappen voor het verven van houtwerk lees je hieronder.

Stap 1: de voorbereiding

Je kunt niet zomaar beginnen met het verven van jouw favoriete onderdelen in huis. Eerst moet er een aantal belangrijke voorbereidingen worden getroffen. Zo moet je kijken naar de staat van het hout, want onbehandeld hout moet eerst grondig behandeld worden. Denk hierbij aan schuren, ontvetten en eventueel gaten of scheuren opvullen. We begrijpen dat je hier liever niet te veel tijd mee kwijt wilt zijn, dus voor houtbewerking zou verfgereedschap huren ook een optie zijn. Zo kun je met een paar simpele machines het hout gereed maken om te verven.

Stap 2: Grondverf

Wist je dat het vaak noodzakelijk is om een laag met grondverf aan te brengen? Zo ben je verzekerd dat de normale verf netjes blijft zitten en zorgt voor een betere hechting. Dit doe je wel nadat het oppervlak schoon en stofvrij is gemaakt. Nadat de grondlaag is aangebracht, moet je goed wachten tot het is gedroogd. Vervolgens kun je het oppervlak licht opschuren met een fijne schuurkorrel en kan het echte werk beginnen. Mocht het hout al eens eerder zijn geschilderd, dan kun je de grondverf overslaan en meteen beginnen met het verven van het houtwerk.

Stap 3: Verven

Nadat alle voorbereidingen goed zijn uitgewerkt, ben je verzekerd van een prachtig resultaat op het oppervlakte en kan het verven beginnen. Begin altijd bovenaan met lakken en werk naar beneden. Probeer daarnaast goed de verf te verdelen en strijk af in één specifieke richting. Voor kleine oppervlakte kun je dit goed met een kwast uitvoeren, maar voor groter houtwerk kun je ook gebruik maken van een roller. Nadat de eerste laag is aangebracht kun je zelf het beste inschatten of het nodig is om aan een tweede verflaag te beginnen. Een vuistregel tijdens het verven is om nat in nat te werken. Als je halverwege stopt en vervolgens weer verder gaat, kan het gebeuren dat je zichtbare scheidingslijnen overhoudt op het houtwerk. Dit zou zonde zijn. Houd er rekening mee dat binnenverf op hout ongeveer 12 uur moet drogen. Succes!

Reacties