Muren en plafonds schilderen

Muren en plafonds schilderen kan iedereen met dit handige stappenplan!

Hoe schilder je muren en plafonds?

Muren en plafonds schilderen kan iedereen met dit handige stappenplan!

Wat heb je hier voor nodig?
- Afdekfolie
- Afplaktape
- Kwast
- Muurverf roller met beugel
- Verfbak
- Muurverf in de gewenste kleur

Stap 1. Begin met het afdekken van de meubels en vloer, zodat je niks kan beschadigen. Dit doe je met afdekfolie en afplaktape. Plak ook alle delen af die niet geschilderd hoeven te worden. Denk hierbij aan deuren, ramen, stopcontacten en plinten.

Stap 2. Verwijder al het stof en eventueel lijm van de muren/plafonds voordat je gaat schilderen. De verf zal beter hechten op een wand zonder lijm en stof.

Stap 3. Afhankelijk van de ondergrond van de muren/plafonds is het verstandig om de muur voor te behandelen. Bij een zuigende muur of plafond zal je de muur eerst voor moeten strijken met Voorstrijk. Bij een poederende muur of plafond dien je eerst een fixeermiddel te gebruiken. Om erachter te komen of je een poederende of zuigende muur hebt klik hier.

Stap 4. Het schilderen kan beginnen! Schilder eerst de randen en hoeken met een kwast en maak hierbij stroken van ongeveer 5 centimeter. Rol dit na met een kleine vachtroller tot ongeveer 1 centimeter van de rand. Hierdoor krijg je later geen verschil tussen de rand en de rest van de muur of plafond.

Stap 5. Giet de verf in de verfbak, haal de roller door de verf en verdeel de verf goed over de roller door het handige uitrolrooster in de verfbak. Het is belangrijk dat je nu ‘nat in nat’ werkt om baanvorming te voorkomen. 

Tip: Wil je het plafond en de wanden allebei schilderen? Begin dan altijd met het plafond. Na het schilderen van de randen en hoeken kun je verdergaan met de rest van het oppervlak.

Stap 6. Verdeel de muurverf eerst kruislings en dwars met de roller over de muur of plafond. Daarna rol je dit in rechte verticale banen na.

Stap 7. Klaar met schilderen? Maak de kwasten en rollers goed schoon, lees hier hoe je dat het beste kan doen.