string(1) "p"

Hoe voorkom je baanvorming?

Baanvorming ontstaat door een te snel drogende muurverf. Baanvorming wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe doe je dat?

Baanvorming op je muren en plafonds, wat is dat eigenlijk?

Baanvorming ontstaat door een te snel drogende muurverf. De muurverf trekt te snel in de ondergrond en droogt daardoor veel sneller. Wanneer je hierna een nieuwe baan zet, zie je de overlap met de andere baan omdat deze langzamer droogt. Baanvorming wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe doe je dat?

Stap 1. Behandel de muur voor met een Voorstrijk of Fix. Hiermee voorkom je dat de ondergrond sterk zuigend is en de muurverf meteen in de ondergrond trekt. Laat de Voorstrijk of Fix goed drogen voordat je met het schilderen van de muur begint.
Stap 2. Roer de verf eerst goed door voordat je begint met schilderen en giet wat verf in de verfbak. Doop de kwast/roller in de muurverf en zorg ervoor dat de muurverf goed verdeeld is over de hele kwast/roller. Het uitrolrooster in de verfbak helpt je hierbij.
Stap 3. Schilder eerst met de kwast de randen langs de tape. Doe eerst alleen maar de randen van de baan die je gaat schilderen om baanvorming te voorkomen.
Stap 4. Schilder hierna de rest, verdeel hierbij de ondergrond in verschillende vlakken en werk nat in nat. Nat in nat schilderen houdt in dat je een nieuwe verflaag toevoegt aan de voorgaande nog natte verf. Dit zorgt voor een egaal en mooi resultaat.

Tip: Gebruik een telescoopsteel, hiermee kun je sneller werken en bij het schilderen van het plafond, hoef je niet telkens de trap op en af.